I RADINČANI PROTESTUJU ZBOG ŠLJAKE

Pre oko mesec dana, kada su meštani Vranova protestovali zbog toga što se u ataru njihovog sela odlaže industrijski otpad iz smederevske železare, gradonačelnica Jasna Avramović obećala je da će njihov problem biti rešen i da će „šljaka naći svoj put“. Baš kako je gradonačelnica i najavila, šljaka je pronašla svoj put, i to do susednog sela Radinca, pa se tako i protest preselio u komšijsko dvorište. Naime, Radinčani su u utorak oko podneva traktorima blokirali put kojim prolaze kamioni sa otpadnom šljakom iz železare koja završava na platou, neposredno pored njiva i voćnjaka, ali i, kako tvrde, dva izvorišta vode koje selo koristi. Zahtevaju da se odmah prekine dovoženje šljake, kao i da se zemljište na koje je industrijski otpad iz železare do sada izbacivan, vrati u prvobitno stanje.
-Bez znanja i ikakve saglasnosti mesne zajednice i meštana kamioni su počeli da šljaku dovoze ovde u Jelendolsku rupu. Svi znamo kog je sastava taj otpad, da u sebi ima teške metale, možda je i kancerogena, a tu su naše njive i voćnjaci, tu su dva izvorišta pijaće vode kojom se selo snabdeva. Šta ćemo da radimo sa našom letinom i voćem koje prekriva ova prašina? Došlo je do toga da kad prodajemo naše proizvode ne smemo da kažemo odakle smo – navodi Ivan Milenković, član Saveta Mesne zajednice i sam poljoprivredni proizvođač.
On, ali i ostali meštani podvlače da protest nije politički motivisan, već da je reč o realnom, pre svega ekološkom problemu, čije je rešavanje neodložno. Pre organizovanja protesta, tvrde, obraćali su se i mesnoj zajednici i lokalnoj samoupravi, ali reakcije su izostale.
-Kada smo saznali da šljaka iz železare završava u našem ataru, obratili smo se našoj mesnoj zajednici, koja je odbila da nas podrži. Nakon toga imali smo sastanak i sa gradonačelnicom. Zahtevali smo od nje da nam pokaže odluke lokalne samouprave ili nekog drugogo organa da šljaka iz železare treba da se dovozi u Radinac i izbacuje na poljoprivredno zemljište. Rekla nam je da moramo da se obratimo pismenim putem, a kada smo poslali dopis, iz njenog kabineta nam je, umesto odgovora, stigla preporuka da se obratimo povereniku za informacije. Problem treba da se rešava urgentno, a ne da se bavimo administracijom – objašnjava Milenković, koji je ujedno i predsednik udruženja „Smederevski domaćin“.
Potez Segda – Jelen do, na kome se sada šljaka odlaže, inače je planiran za deponiju otpada, ali ne industrijskog, već onog “gradskog”, protiv čega su se Radinčani, takođe, bunili. Prema ranijim informacijama, reč je o zemljištu koje je bilo pod imovinsko-pravnim sporom, tako da nije jasno kako je uopšte moguće da neko bilo šta deponuje na ovom mestu.
– Meni su uzeli njivu koja je tu bila, za neke smešne pare, samo su me obavestili. Išao sam na sud, tužio sam ih, ali posle 15 dana sam samo dobio obaveštenje da nemam više pravo žalbe. Evo, vidite, ovo je moja njiva, tamo su voćnjaci, kamioni tu dolaze i danju i noću, istovaruju, prašina se neprestano taloži na biljkama, a ko zna šta kroz zemlju ide. Ni detelinu koju ovde gajim ne smem da dam stoci – kaže Milojica Korać.
Blokada puta koji vodi na odlagalište šljake, tvrde Radinčani, samo je opomena da se nadležni u gradu pozabave ovim ozbiljnim problemom.
Inače, novinari našeg portala, odmah nakon protesta u Vranovu, obratili su se inspekcijskoj službi Gradske uprave i zatražili odgovore na pitanja da li su nadležni upozanti sa ovim problemom i šta je po tom pitanju preduzeto. Kao i građanima Radinca, i nama je prosleđeno uputstvo da se tim povodom obratimo licu ovlašćenom za postupanje po zahtevima za Slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

J. Vasiljević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *