АВРАМОВИЋЕВА УСКОРО БЕЗ ФУНКЦИЈЕ

Градоначелница Јасна Аврамовић биће до краја месеца смењена са места повереника градског одбора Српске напредне странке, сазнају Смедеревске новине од извора блиског напредњацима. Замера јој се неадекватно вођење локалне страначке организације, али и резултати остварени на управо завршеним председничким изборима.
Иако је Александар Вучић у Смедереву освојо нешто више од 60 процената гласова изашлих бирача, очекивања руководства СНС била су већа. Јасно је, ако се има у виду да је Вучића на овим изборима подржала друга најјача странка и коалициони партнер, Социјалистичка партија Србиије, да је планиран знатно бољи резултат. Примедбе се односе и на непоштовање одлука Извршног одбора, кашњење у спровођењу предизборних активности, превеликим обећањима, а релативно слабом изборном учинку у односу на време и ангажовање које је централа странке посветила Смедереву.
Напредњаци су, како сазнајемо, незадовољни и начином на који је локални одбор у Смедереву организован. Одлуке се доносе у уском кругу сарадника Аврамовићеве, без консултација са чланством, без ставова месних одбора, који се у огромном броју случајева и не састају до избора. Кадрира се по рођачкој линији, фамилијарној, а непотизам је постао уобичајена појава. То је само део замерки на рачун актуелне поверенице градског одбора у Смедереву, којој је, статутом предвиђен мандат повереника, поодавно истекао. Нејединство локалног одбора, покушаји страначког сплеткарења, неприкладни јавни наступи, неодговорни потези који су кочили кампању и чести неспоразуми са координаторима Извршног одбора, такође су разлози са смену. Да ће се овакав епилог и десити могло се наслутити још у току предизборне кампање, када је повереница смедеревског одбора остала у ходнику седишта СНС-а у Београду, чекајући да је прими председник Извршног одбора, који је очигледно, тог дана имао важнија посла.
Смена са места поверенице СНС-а у Смедереву, како сазнајемо, могла би имати утицаја и на позицију градоначелнице. И у том делу, поред енормне подршке Владе и самог премијера, резултати нису за понос, тврди наш извор. Јавне градске финансије су у великим проблемима, јавна предузећа оптерећена превеликим расходима су пред издисајем, а улагања у инфраструктуру постала су симболична. При томе, није се штедело приликом реновирања зграде Градске управе, иако је тај посао могао да сачека боља времена. Расипало се и приликом реновирања дечијег одмаралишта на Ртњу, које и поред великих улагања годинама није у функцији. Тај објекат би могао да постане “есенесовски Хетерленд”, што би проузроковало велику политичку штету. Штета је направљена и крајем прошле године, када је откривено да неколико јавних предузећа уопште није било у тзв. “рино програм”, а извештај државног ревизора потврдио је страначке сумње у квалитетно и успешно управљање градом. За неколико судских процеса које је град изгубио, од родитеља деце у вртићима до радника појединих јавних предузећа, издвојени су милиони динара из градског буџета, уместо да су инвестирани у побољшање животних услова грађана Смедерева. Све то могли би бити разлози и за смену са места градончелнице, одређени разговори, сазнајемо, обављени су и на ту тему, а кончну одлуку донеће сам врх Српске напредне странке.

Ј.Шешлак