VRANOVCI NEGODUJU, GRADONAČELNICA OBEĆAVA: „ŠLJAKA ĆE NAĆI SVOJE PUTEVE“

Jasna Avramović u razgovoru sa žiteljima Vranova

Meštani Vranova održali su protestni skup nezadovoljni što se šljaka, koja se izmešta iz smederevske železare, istovaruje na oko 500 metara od centra sela. Prašina je kažu, nesnosna, a strahuju i da bi ovaj industrijski otpad mogao biti opasan po njihovo zdravlje.
-Ne mogu da otvorim vrata i prozore, sva prašina mi ulazi u kuću, deca mi tu spavaju. Njih truju, mene truju, sve truju, imam sina od četiri godine, kako će on da doživi starost, ako nastave ovde da trpaju ovu šljaku – kaže jedan od meštana.
-Niko u kući ne puši, a ja svako jutro kad ustanem kašljem zbog ove prašine. Iskašljavam crno. Kad prođeš ovde, torba ti je sve od blata, prozori prljavi, rukom može da se skida prašina. To pre tako nije bilo – objašnjava jedna meštanka.
Iako su, navode, sa ovim upoznati nadležni iz lokalne samouprave, kažu da se po tom pitanju ništa ne preduzima.
-Niko nas ništa nije obavestio, Jasna (gradonačelnica) dolazila dva puta, priča jedno, radi drugo, trebalo je još u prošlu sredu da bude gotovo, ali nije ništa urađeno – tvrde meštani.
Osim da se šljaka tu više ne dovozi, zahtevaju da ono što je doneto bude uklonjeno, ali i jasan rok u kojem će taj posao biti završen. Gradonačelnica Jasna Avramović, koja je razgovarala sa okupljenima, tvrdi da su građani Vranova upoznati sa načinom i dinamikom uklanjanja šljake iz njihovog sela, te da je sa njima o tome već pričala na zborovima i u svom kabinetu.
-Juče se šljaka nije izvozila iz železare, ili se izvozila vrlo malo, danas se, u dogovru sa meštanima šljaka nikako ne izvozi, jer poštujući njihove želje mi smo preduzeli sve mere da se to obustavi. Što se tiče same šljake i brda koje vidite iza nas, ona će vrlo brzo nestati iz sela Vranova i više nikada te šljake neće biti – rekla je gradonačelnica Avramović.
Navodi da će problem biti rešen, a šljaka uklonjena u narednih godinu dana. Nije, međutim, odgovorila na pitanje prisutnih novinara, da li su određene nove lokacije na koje će biti odlagan industrijski otpad iz železare. Kaže, šljaka će „nalaziti svoje puteve“.
-U narednih godinu dana sve ovo što vidite ovde biće prazan prostor. Ne može nestati prko noći, jer ona se ovde skupljala 30 godina i treba vremena da bude uklonjena. Šljaka mora da se odnese, lokacija će biti više, ne može se na jednu lokaciju fizički premestiti. Ona će tokom premeštanja nalaziti svoje puteve gde će se ukloniti, ona će se i odavde ukloniti, ona mora što pre da se distribuira na druge lokacije – navela je gradonačelnica, istakavši da se nikako ne radi o kancerogenim materijama:
-Nije radioaktivna, to pokazuju istraživanja svih laboratorija i ona može da pronađe svoju primenu dalje, u građevinskoj industriji. Nju smo koristili i za nasipanje njivskih puteva, i biće upotrebljavana – objašnjava gradonačelnica.
Istakla je da se mora poštovati i dogovor sa „Hestilom“ u vezi sa dinamikom iznošenja i odlaganja šljake, navodeći da će ubuduće ovaj industrijski otpad da se prerađuje u krugu železare.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *