„DANAS GEORGIEV – SUTRA MOŽE BITI NEKO OD NAS“

Gotovo nedelju dana od kada je Vlado Georgiev objavio da mu je koncert u Smederevu otkazan iz nepoznatih razloga, nije zvanično saopšteno zbog čega i ko je doneo ovakvu odluku. Za to vreme, društvene mreže su se usijale, a neformalna fejsbuk grupa „Koncert Vlada Georgieva u Smederevu – ipak ćemo održati“ premašila je neverovatan broj od 15.000 članova, namernih da izraze svoj revolt skandaloznim potezom, pretpostavlja se, lokalne vlasti.
-Mogli smo samo da pretpostavimo da je razlog njegova podrška jednom od opozicionih predsedničkih kandidata. Smatrali smo da to je nedopustivo i reagovali prvo kao pojedinci, da bi se zatim okupili u grupu. Smatrali smo da je takvim postupkom organizatora koncerta ili onoga ko je naredio njegovo otkazivanje, povređeno naše pravo da samo biramo šta ćemo slušati, naše pravo na izbor, u krajnjoj liniji, naše pravo na slobodnu misao – navodi se u zvaničnom saopštenju administratora pomenute fejsbuk grupe.
Zato će, umesto koncerta u sportskoj hali, u zakazanom terminu, 4. marta u pola devet uveče, na smederevskom gradskom trgu biti održan protest, sa ciljem da se digne glas protiv ugrožavanja prava i sloboda svih građana.
-Nas je zabolelo to što će sutra neko pomisliti da treba zabraniti neke filmove ili neke knjige ili neke slike, jer se njihovo političko opredeljenje ne slaže sa trenutno vladajućim. Zar treba da čekamo da zatvore radnju mog automehaničara ili vašeg frizera jer misle/glasaju drugačije? Zar taj frizer, mehaničar, Georgiev, treba da ostanu bez posla, jer su se drznuli da iznesu drugačiji stav? Zar taj neko sutra treba da bude neko od nas? – navodi se u saopštenju.
Administratori ističu da nema pojedinačnog organizatora, te da je ideja o protestu proistekla iz grupe, kojoj su pristupili ne samo Smederevci, već i građani širom Srbije. Namera je samo jedna – da se na jednom mestu, dostojanstveno, građanski, pokaže da „ideja slobode nije nestala iz Smedereva“. Pozivaju na mirno okupljanje i mole sve koji se te večeri pojave na popularnoj „fontani“ da ne dozvole bilo kakav vid incidenata ili drugih nemilih događaja.
-Sve ovo pokrenula je i radi grupa entuzijasta i to isključivo putem Fejsbuka i drugih društvenih mreža, bez ikakve logistike, bez para, bez podrške bilo kojih stranaka i organizaciija. I to ne zato što nam je nisu nudili, već što je mi nismo prihvatili. Želimo da sačuvamo izvornu ideju, a to je – ovo je spontani, građanski protest. Nema politike, nema skrivenih ciljeva, nema para, nema nasilja, nema mržnje. Želimo da sebi i ovom gradu vratimo pravo na slobodu, osmeh, izbor, pesmu. Ovo je prestoni grad, to nas obavezuje na određenu dozu dostojanstva koju samo kao slobodni građani možemo da sačuvamo – ističu administratori stranice.
Takođe, pozivaju sve koji su podržali ovu stranicu da se uključe, pomognu, ali pre svega, da shavte suštinu – da ovo nije koncert i da, bez obzira što je Vlade potvrdio svoj dolazak, ne očekuju da će besplatno dobiti ono što je u hali trebalo da plate, već da je reč o protestu na kojem građani treba da pokažu da se ne boje i da su spremni da čuvaju svoja prava – na slobodu misli, okupljanja, pravo na rad, pravo na slobodu.

J.V.

One thought on “„DANAS GEORGIEV – SUTRA MOŽE BITI NEKO OD NAS“

  • 1. marta 2017. at 19:59
    Permalink

    Baba se opet preigrala.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *