PARKING SERVIS: “STORNIRANO” 32,6 MILIONA DINARA

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužni predlog protiv bivšeg direktora JKP „Parking servis“ Saše Nešića zbog sumnje da je nesavesnim poslovanjem omogućio storniranje 32.644 naloga za doplatne parking karte i tako oštetio budžet ovog preduzeća za više od 32 miliona dinara. Na teret mu se stavlja i zloupotreba položaja, pošto je karticu za gorivo preduzeća koristio u privatne svrhe. Optužnim predlogom obuhvaćeno je još 11 lica, od kojih je petoro iz ovog komunalnog preduzeća.
Prema navodima u optužnom predlogu, pristup zvaničnom softveru firme imali su svi zaposleni, pa je tako pod šifrom “neodgovorni korisnik”, bez dokaza o opravdanom razlogu, neosnovano stornirana naplata doplatnih karata, odnosno neuplaćenih naknada za parkiranja putem SMS-a, čiji je pojedinačni iznos 1000 dinara. Na taj način naneta je šteta “Parking servisu” od 32.644.000 miliona dinara. Deo naknada navodno je i uplaćen, ali nije završio u kasi preduzeća. Navodi se da su administrator blagajne i asistent aplikacije u JKP „Parking servis“, od januara 2012-te do marta 2013-te godine, uzimali novac od građana za doplatne karte, uredno im za to izdavali overene priznanice preduzeća, ali su ih potom u sistemu, bez opravdanog razloga, stornirali pod šifrom „neodgovornog korisnika“, čime su lažno prikazali da uplate nisu izvršene. Primljenu gotovinu, u iznosu od 505.000 dinara, predali su bivšem direktoru.

U optužnom predlogu, za krivična dela povrede prava po osnovu rada i socijalnog osiguranja i utaju poreza, tereti se i Aleksandar Rajić vlasnik i direktor „SMV Oil“ d.o.o. Smederevo. Prema navodima, on nije prijavio sedmoro radnika, kojima je zagarantovanu minimalnu zaradu isplaćivao preko računa, s tim što je svako od njih morao da mu „vrati“ od 2 do 5 hiljada dinara mesečno. Na taj način, po osnovu poreza i doprinosa, oštetio je budžet Srbije za nešto više od pola miliona dinara.

_

Osim za višemilionsku štetu, on se tereti i za zloupotrebu položaja odgovornog lica, pošto je karticom preduzeća plaćao gorivo za lične potrebe. Od marta do 2012-te do februara 2013-te godine, navodi se, koristio je karticu preduzeća da preuzme 457 litara evrodizela i 20 litara dizela „D“, za ukupan iznos od 71.000 dinara, a u svoje vozilo natočio je i 1.710 litara benzina, ukupne vrednosti 261.928 dinara. Iako je, po ugovoru o radu, svoje vozilo koristio za službene svrhe, navedeni „trošak“ nije opravdao putnim nalozima. Takođe, u januaru i februaru 2013-te godine tzv. platnu „ruteks“ karticu preduzeća bivši direktor je neovlašćeno predavao vlasniku i poslovođi benzinske pumpe „SMV Oil“. Oni su, samostalno, ili uz davanje naloga zaposlenima, prilikom prodaje goriva fizičkim licima koja nisu uzimala fiskalni račun, gotovinu ostavljali na posebno mesto, a naplatu prodatog goriva vršili skidanjem sredstava sa platne kartice smederevskog komunalnog preduzeća. Novac koji su „sklonili“ na taj način, predavali su tadašnjem direktoru „Parking servisa“, kod koga je tako završilo 100.000 dinara.
U optužnom predlogu navedeno je i da su nameštani tenderi pri nabavci rotacionih posipača soli, zbog čega se dvojici direktora privatnih preduzeća iz Beograda, kao saizvršiocima, na teret stavljaju zloupotrebe u vezi sa javnim nabavkama, a jednom licu iz Zemuna falsifikovanje isprave. Takođe, navedeno je da je Slaviša Jovanović. kao finansijski direktor „Parking servisa“ načinio lažne račune za vlasnika jedne Požarevačke firme, kojima je izvršena fiktivna kupoprodaja rezervnih delova, koji nikada nisu dospeli do smederevskog komunalnog preduzeća.
J.V.

4 thoughts on “PARKING SERVIS: “STORNIRANO” 32,6 MILIONA DINARA

 • 10. februara 2017. at 08:18
  Permalink

  Siroka lajsna kod Guze! Od strane DS niko da se oglasi i ogradi se od ovakvog clana. Nema ovde drugarstva. Obrukao je partiju,a hteo je da zameni Umicevica… Alavosti nema kraja. Sto se tice Raje,glavnokomandujuceg za OMV, zavrsio je kao lopov i tu mu je kraj. Moze samo da bezi u Ameriku da vozi kamion!!!

  Reply
 • 9. februara 2017. at 07:13
  Permalink

  Sg će Guza da bidne naguzen? Aj da vidimo i to čudo. Da je krao ko lud znalo se odavno, znali su i Jasna i Boci, šta se samo čekalo tolike godine … verovatno da mu stranka ode sa vlasti. Taj Guza je pravio proslavu kad je postavljen za direktora ko svadbu … znao čovek da mu sekira u med upala.

  Reply
  • 9. februara 2017. at 20:31
   Permalink

   Ma, ova stranka na vlasti ti je divna… Ovakav bezobrazluk i bahatost nikada nisu bili nigde!!! Idi skupljaj sigurne glasove sa tvojim istomisljenicima! Kome cete vi da solite pamet…

   Reply
 • 8. februara 2017. at 14:45
  Permalink

  I tako… pojeo vuk magarca na kraju. Radnici parkinga stradali,ko ce njima da nadoknadi to sto su im se nagomilali dugovi,sto im je eps isekao struju,pocupao strujomer,sto nisu imali za osnovno a kamoli za racune… daleko im lepa kuca,lepse se zivi bez parkinga.

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *