POKUŠAJ PREKIDA SKUPA VUKA JEREMIĆA, UPISIVANO KO PRISUSTVUJE TRIBINI

Incident za vreme skupa

 
Na tribini u smederevskom Centru za kulturu, koju je organizovao predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, Vuk Jeremić, došlo je do verbalnih incidenata i pokušaja nekoliko pojedinaca da onemoguće njegovu komunikaciju sa oko 200 građana, koji su došli da čuju izlaganje jednog od sigurnih kandidata na predstojećim predsedničkim izborima.
Do prvog incidenta došlo je odmah na početku, kada se Jeremić zahvaljivao svima koji su došli, uz napomenu da je “najmanje deset ljudi okolo, koji zapisuju ko je sve ovde”. Mladić iz publike odmah je reagovao vređajući govornika, ne dopuštajući da Jeremić odgovori na njegova “pitanja”. Tokom jednostanog susreta sa Smederevcima smenjivale su se slične situacije, što je izazvalo negodovanje građana koji su bili zainteresovani da čuju Jeremićevo izlaganje.
-Ne znam da li vi smete da odete sa ovog skupa ako ne napravite incident, ali budite ubeđeni, ako budem predsednik, ništa vam se neće desiti – odgovorio je Jeremić jednom od “izazivača”, trudeći se da umanji napetosti i smiri atmosferu.
-Ovo je naš demokratski put ka izboru onoga koji želi da nas vodi. Mi ne smemo da budemo zavađeni, možemo da imamo različita mišljenja, gospodin vrlo jasno ima neke drugačije stavove u odnosu na moje, ali vas molim da, ako je to moguće, bar minimum tolerancije pokažemo jedni prema drugima, ja sam više nego spreman na to. Hajde da pričamo tako što ćemo da saslušamo jedni druge, ovo nije način na koji u Srbiji treba da se opšti – dodao je Jeremić.
Naveo je i da je “ovo slika i prilika onoga što nam se događa poslednjih pet godina” uz konstataciju da “to moramo da promenimo, ovakav način ponašanja”. Dodao je da su predstojeći predsednički izbori “izbor između fundamenatlnih vrednosti – personalizacije i vraćanje kakve-takve normalnosti”.
Za Smederevo je rekao da je grad koji “ima sve prirodne predispozicije da bude okosnica razvoja cele zemlje i jedan od najrazvijenijih u Srbiji” uz napomenu “da nisu sve stvari idealne, pošto zavisi prevashodno od jedne fabrike, a pokazalo se koliko to može da bude problematično”. Zato je prisutnima “kandidovao ideju” da se u Smederevu otvori fabrika automobila.
– Jer ako gledate najveće evropske proizvođače automobila kao što je u Slovačkoj, koja nije imala proizvodnju automobile, strateški su bili na mestima upravo kao što je Smederevo za takve investicije. A razlog što su ih dobili oni, a ne neki drugi, poput Čeha ili Poljaka, je umešnost onih koji su vodili. Za ovu ideju tražim vašu podršku i kada budem predsednik Srbije učiniću apsolutno sve što je u mojoj moći, koristeći svoje znanje, međunarodne kontakte, i iskustvo koje sam stekao tokom prethodnih godina, da tako nešto sprovedem i u delo. Ovo je perfektno mesto na kojem bi mogla da bude otvorena nova fabrika automobila – rekao je Jeremić.
Kao jedan od najvećih problema Srbije naveo je partijsko zapošljavanje, a istakao odliv mladih i obrazovanih ljudi, navodeći da je samo prošle godine iz Srbije otišlo njih 60.000.
Predočio je nameru da zajedno sa građanima izgradi pravedniju i razvijeniju Srbiju, na kraju se obrativši neistomišljenicima porukom: “Ako vam je dobro, onda ništa”.
Zbog incidenata koji su pratili ovaj skup, pozvana je i policija, a dvojica “glavnih” vinovnika su, nakon završetka tribine, legitimisana i odvedena iz Centra za kulturu.

J.V.

Comments are closed.