ПОКУШАЈ ПРЕКИДА СКУПА ВУКА ЈЕРЕМИЋА, УПИСИВАНО КО ПРИСУСТВУЈЕ ТРИБИНИ

Инцидент за време скупа

 
На трибини у смедеревском Центру за културу, коју је организовао председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој, Вук Јеремић, дошло је до вербалних инцидената и покушаја неколико појединаца да онемогуће његову комуникацију са око 200 грађана, који су дошли да чују излагање једног од сигурних кандидата на предстојећим председничким изборима.
До првог инцидента дошло је одмах на почетку, када се Јеремић захваљивао свима који су дошли, уз напомену да је “најмање десет људи около, који записују ко је све овде”. Младић из публике одмах је реаговао вређајући говорника, не допуштајући да Јеремић одговори на његова “питања”. Током једностаног сусрета са Смедеревцима смењивале су се сличне ситуације, што је изазвало негодовање грађана који су били заинтересовани да чују Јеремићево излагање.
-Не знам да ли ви смете да одете са овог скупа ако не направите инцидент, али будите убеђени, ако будем председник, ништа вам се неће десити – одговорио је Јеремић једном од “изазивача”, трудећи се да умањи напетости и смири атмосферу.
-Ово је наш демократски пут ка избору онога који жели да нас води. Ми не смемо да будемо завађени, можемо да имамо различита мишљења, господин врло јасно има неке другачије ставове у односу на моје, али вас молим да, ако је то могуће, бар минимум толеранције покажемо једни према другима, ја сам више него спреман на то. Хајде да причамо тако што ћемо да саслушамо једни друге, ово није начин на који у Србији треба да се општи – додао је Јеремић.
Навео је и да је “ово слика и прилика онога што нам се догађа последњих пет година” уз констатацију да “то морамо да променимо, овакав начин понашања”. Додао је да су предстојећи председнички избори “избор између фундаменатлних вредности – персонализације и враћање какве-такве нормалности”.
За Смедерево је рекао да је град који “има све природне предиспозиције да буде окосница развоја целе земље и један од најразвијенијих у Србији” уз напомену “да нису све ствари идеалне, пошто зависи превасходно од једне фабрике, а показало се колико то може да буде проблематично”. Зато је присутнима “кандидовао идеју” да се у Смедереву отвори фабрика аутомобила.
– Јер ако гледате највеће европске произвођаче аутомобила као што је у Словачкој, која није имала производњу аутомобиле, стратешки су били на местима управо као што је Смедерево за такве инвестиције. А разлог што су их добили они, а не неки други, попут Чеха или Пољака, је умешност оних који су водили. За ову идеју тражим вашу подршку и када будем председник Србије учинићу апсолутно све што је у мојој моћи, користећи своје знање, међународне контакте, и искуство које сам стекао током претходних година, да тако нешто спроведем и у дело. Ово је перфектно место на којем би могла да буде отворена нова фабрика аутомобила – рекао је Јеремић.
Као један од највећих проблема Србије навео је партијско запошљавање, а истакао одлив младих и образованих људи, наводећи да је само прошле године из Србије отишло њих 60.000.
Предочио је намеру да заједно са грађанима изгради праведнију и развијенију Србију, на крају се обративши неистомишљеницима поруком: “Ако вам је добро, онда ништа”.
Због инцидената који су пратили овај скуп, позвана је и полиција, а двојица “главних” виновника су, након завршетка трибине, легитимисана и одведена из Центра за културу.

Ј.В.

Comments are closed.