SVETOSAVSKA POVELJA DOKTORU IGORU JEREMIĆU

Doktor Igor Jeremić, ovogodišnji je dobitnik Svetosavske povelje

Doktor Igor Jeremić, specijalista ginekologije i akušerstva, ovogodišnji je dobitnik Svetosavske povelje, dok je Svetosavska nagrada za stvaralaštvo mladih otišla u ruke Nede Nikolić i Mileta Đurđevića, učenika muzičke škole „Kosta Manojlović“.
Prema obrazloženju, doktor Jeremić je Svetosavsku povelju zaslužio za izuzetna dostignuća u oblasti zdravstva. Navedeno je da je član specijalnog tima doktora u Njujorku koji koriste radiotalasnu tehniku, koju je, kao prvi, uspešno primenio u lečenju mnogih nedostataka, što je prezentovano na prestižnim svetskim kongresima. Takođe, navedeno je i da je u svetu do sada Jeremić uradio najviše intervencija u primeni radiotalasne hirurgije u oblasti ginekologije i dermatohirurgije, te da po njegovom nacrtu, uređaje za operaciju pravi i najveća fabrika radiotalsanih aparata „Elmon“ u Njujorku.
Zahvalivši se na prestižnoj nagradi, doktor Jeremić je podsetio na „nepravdu“ koja je njemu i njegovoj porodici naneta nakon petooktobarskih promena, zbog čega je, kako je objasnio, otišao iz Smedereva.
-Gde god sam držao predavanja u svetu nigde ispod mog imena nije pisalo ništa, osim da sam iz Smedereva i da sam Smederevac i to nikad nisam krio. Zahvaljujem se prvenstveno svojoj profesorki, pa onda i koleginici i gradonačelnici, doktorki Jasni Avramović, koja mi je bila još u prvoj godini srednje medicinske škole prvo profesor, pratila me kao najboljeg učenika, pa onda i kao vrhunskog studenta, što je nekako htela barem da ispravi tu grešku, koja mi je naneta za sve ove godine – rekao je Jeremić.
Pre uručenja nagrada besedu je održao Boško Suvajdžić, profesor Filološkog fakulteta, podsetivši na značaj svetosavlja.
-Danas kada su na dnevnom redu gorka vremena svetske istorije, kada se množe žice i barikade, ratovi i pustošenja, kada niču ograde i predrasude među ljudima, narodima i kontinetima, kada zlo diže glavu na svim meridijanima, delo Svetoga Save valja negovati kao najskupocenije zrno čovekove mudre duhovnosti i produhovljene mudrosti. Delo Svetog Save zavet je i našem pokoljenju, ono nas uči da samo prosvećen, obrazovan, produhovljen čovek može biti nosilac uspešnog društva – naveo je profeosr Suvajdžić, čestitajući slavu prosvetnim radnicima, podsećajući ih da su upravo oni baštinici dela Svetog Save.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *