KO ĆE „LOŽITI“ NARODNI KAZAN?

 

Vesna Milenović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije

Koja je cena obroka koji se priprema i distribuira korisnicima Narodne kuhinje, koliko novca Gradska uprava izdvaja za ovu namenu i da li će lokalna samouprava u ovom poslu brige o najugroženijim sugrađanima nastaviti saradnju sa dosadašnjim partnerom – smederevskim Crvenim krstom, ostalo je nejasno posle sastanka gradonačelnice Jasne Avramović sa generalnim sekretarom ove humanitarne organizacije Vesnom Milenović. Susret je, kako nam je rečeno, inicirala gradonačelnica, ali tek pošto je u javnost izašla sa grubim kvalifikacijama na račun rada Narodne kuhinje u Smederevu, uz tvrdnje da je hrana koja stiže do korisnika nekvalitetna. Milenovićeva smatra da prostora za nastavak saradnje ima, dok gradonačelnica najavljuje da će do kraja meseca biti raspisan tender za uslugu pripreme, disrtibucije i raspodele besplatnog obroka, a posao biti dodeljen onome ko zadovolji nove kriterijume koje će grad odrediti.
-Organizacija Crvenog Krsta Smederevo jedna je od najboljih u strukturi organizacije Crvenog krsta Srbije i maksimalno je razvila svoj kapacitet delovanja u korist ugroženog stanovništva. Crveni krst u Smederevu je radio po propisanom normativu naše organizacije po međunarodnim standardima, po ugovoru koji je imao sa gradom i po pravilniku koji je za korisnike Narodne kuhinje grad propisao. Sastav obroka je komponovan tako da nutricionistička vrednost pomogne da se zdravlje ljudi i njihov imunitet održe na zadovoljavajućem nivou do trenutka kada se njihova ekonomska situacija ne popravi i budu u mogućnosti da sami brinu o svojoj ishrani – istakla je Vesna Milenović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije.
Što se tiče „ukusa“ podeljenih namirnica, ističe da to ne može da komentariše, jer je reč o individualnim afinitetima svakog pojedinca. Navodi i da je legitimna želja gradonačelnice i njenih saradnika da korisnici dobijaju bolje snabdevene obroke sa više kvalitetnih sastojaka, ali da to sve zavisi od sredstava koja se opredeljuju za tu namenu. Kaže da u trenutku kada je pokrenula određena pitanja u javnosti u vezi sa ovom temom, gradonačelnica nije raspolagala potpunim podacima.
-Dogvorili smo da se te tenzije primire i da se obejktivno sagledaju sve činjenice, a da je odgovornost na gradu šta će sa svojim budžetom i novcem i svojim korisnicima. Cena troškova pripreme po obroku bila je nešto više od 68 dinara sa PDV-om. Crveni krst je po zakonu definisan kao takav koji radi ove poslove, jer postoji organizovan razvijen kapacitet, iskustvo i odgovornost, te je usluga koju pruža Crveni krst, kao jedini element civilnog društva čiji je rad regulisan zakonom i koji odgovara pred zakonom, najodgvorniji partner koji na najefektivniji način kada su troškovi u pitanju i na najkvalitetniji način može da pruži tu uslugu. Smatram da postoji otvoren prostor da se ta saradnja nastavi – navela je Milenović.
S druge strane gradonačelnica Jasna Avramović za nastavak saradnje ostavila je tek jedva „odškrinuta vrata“, braneći svoj stav da su obroci Narodne kuhinje nekvalitetni i da za novac koji grad odvaja moraju da budu bolji. Kaže da je na Badnji dan sa svojim saradnicima obišla skoro 90 odsto od ukupno 474 porodice koje su korisnici Narodne kuhinje. Svi su istakli da su nezadovoljni hranom koju dobijaju, a prema informacijama koje ona ima, čak 80 odsto ukupnih korisnika, kaže cela Barska i Alaska ulica, od pripremljenog obroka uzima samo hleb.
-U zdravstvenu ispravnost hrane mi nismo sumnjali, mi smo govorili o ukusu. Ako neko uzme hranu i ona smrdi, pa ne može da je pojede, nebitno je da li je zdrava. I trihinelozno meso je zdravo ako ga dobro termički obradite. Grehota je da i taj jedan obrok koji dobiju, ne pojedu. Imali smo pravo da to prkontrolišemo i kao Gradska uprava imamo pravo da promenimo, jer želimo da svaki korisnik Narodne kuhinje ono što dobije i pojede. Dogovor je postignut samo za januar, a za ovu godinu biće raspisan tender sa sasvim drugačijim pravilnikom, drugačijim sastavom namirnica i vrstama obroka. Ako Crveni krst može da odgovori našim zahtevima i ako bude najpovoljniji on će to raditi, ako ne, neće dalje raditi. Posle tendera ćemo videti kako ćemo to organizovati, sigurno će biti bolje nego što je bilo – izričita je gradonačelnica.
Tvrdi da grad Crvenom krstu u Smederevu po obroku plaća 98 dinara plus PDV, a ne 68 dinara sa PDV-om.
-Oni tvrde da je cena obroka bila 68 dinara, ja tvrdim, po paprima i onome što smo plaćali, da je 98 dinara plus PDV. S obzirom na to da smo im ostali dužni za dva meseca prošle godine, meni će biti drago da im izračunam svaki obrok unazad za 2016-tu godinu po ceni od 68 dinara i da im toliko isplatim – objasnila je Avramović.
Ona, međutim, nije odgovorila na pitanja novinara koliko je tačno novca lokalna samouprava prošle godine opredelila i koliko isplatila za funkcionisanje Narodne kuhinje u Smederevu, gde „odlazi“ razlika između pomenutih cena obroka, kao ni da li na taj način postoje izvesne sumnje da je bilo nekih malverzacija, niti da li je u tom smislu pokrenut bilo kakav postupak.
-Mi nismo tu da određujemo da li je bilo malverzacija. Ko je zadužen neka pokrene. Mi nemamo potrebe da iniciramo, ja znam da su se na osnovu novinskih izjava mnogi postupci inicirali. Ja sam iznela stanje sa terena javnosti. I policija je javnost. Ja sam sada čula od generalnog sekretara da je cena obroka bila 68 dinara, kada budem dobila zvaničan izveštaj i dopis od Crvenog krsta da je hrana koštala 68 dinara ja ću onda uputiti onome kome treba – objasnila je gradonačelnica Jasna Avramović.
Konstatuje da je već u ponedeljak, nakon što je ona obišla korisnike Narodne kuhinje, u obrocima koje je delio Crveni krst bilo mesa i da je hrana bila kvalitetnija.
Gradonačelnica je rekla i da grad neće povećati izdvajanja za pripremu i distribuciju besplatnih obroka za najugroženije sugrađane, istakavši da je suma od 98 dinara plus PDV koja je do sada plaćana, sasvim dovoljna da hrana bude kvalitetnija i ukusnija.

J.V.

One thought on “KO ĆE „LOŽITI“ NARODNI KAZAN?

  • 17. januara 2017. at 16:32
    Permalink

    Dakle, gadna baba raste. Koji partiski drug treba da dobije na tenderu i preuzme kuhinju od Crvenog krsta, i gde nas to izmešta. Ne znam zašto je potrebna tolka demostracija vlasti.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *