SPORAZUM O SARADNJI I MERAMA BEZBEDNOSTI NOVINARA

Predstavnici novinarskih udruženja, Republičkog javnog tužilaštva i državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković, potpisali su sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, saopštio je MUP. Cilj je, kako je navedeno, maksimalna zaštita novinara, a dokumentom se definiše “bliskija saradnja i komunikacija” strukovnih udruženja sa pomenute dve državne institucije. Biće formirana stalna radna grupa za sprovođenje sporazuma i redovne sastanke u narednom periodu. sporazum-novinari-n1
-Važno je što ćemo imati stalnu i kontinuiranu saradnju, jer baze podataka se razlikuju u MUP-u, u tužilaštvima i udruženjima novinara. Događa se u nekim situacijama da novinari prijave napad nekim udruženjima, a da to ne učine u MUP-u ili nadležnim tužilaštvima – rekla je Biljana Popović Ivković.
Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković rekao je da je Republičko javno tužilaštvo oduvek posvećivalo izrazitu pažnju slučajevima napada na novinare i da su sve raspoložive resurse upotrebljavali kako bi rešili te slučajeve.
-Nismo uvek bili uspešni. Nažalost postoje određena ograničenja koja su, prevashodno, dokaznog karaktera, ponekada i zakonskog. Čini mi se da je potpisivanje ovog sporazuma korak u dobrom pravcu, koji će uspeti da podvuče crtu u vezi onoga što je do sada urađeno i da ćemo analizom onoga što je do sada bilo uspeti da postavimo pravac postupanja – naveo je Stamenković.
Dodao je da će zajednička radna grupa uskoro biti formirana na dva nivoa – jedan nivo je opšteg tipa sastavljen od visokih predstavnika svih strana potpisnica koji će analizirati predmete i događaje koji su u toku, dok će drugi nivo biti pojedničane radne grupe formirane na nivou apelacionih javnih tužilaštava koje će nastaviti konkretno postupanje u tim predmetima.
Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović rekla je da postoji izvesna doza nepoverenja između novinara i države, ocenivši da je Sporazum važan vid građenja poverenja, što je ključno.
-Važno je da saznamo zašto se ne mogu otkriti napadači na Davora Pašalića iz Foneta, da saznamo zašto još nisu pronađeni oni koji su postavili bombu pod prozor Dejana Anastasijevića – rekla je Ljiljana Smajlović.
Istakla je da će u narednom periodu biti obezbeđena obuka novinara o krivično-pravnoj zaštiti, kao i o osnovama informacione bezbednosti internet portala i primene osnovnih mera zaštite.