ŽELEZARA SMEDEREVO: DOBIT POSLE SEDAM GODINA, DOGODINE PROIZVODNJA VREDNA 800 MILIONA DOLARA

Prvi put posle sedam godina smederevska železara, koja je odnedavno deo kineske „Hestil grupe“, ostvariće čistu dobit, potvrdio je predsednik ove kompanije Ju Jong prilikom susreta sa premijerom Aleksandrom Vučićem tokom posete srpskoj čeličani. Do sada je u fabriku uloženo 120 miliona dolara, isto toliko kineski vlasnici najavljuju i za narednu godinu i očekuju da će ukupna vrednost proizvodnje u 2017-oj dostići 800 miliona dolara. Prosečna plata dostigla je 65.000 dinara, a zaposleni se nadaju i povećanju zarada po osnovu ostvarenog profita.
vucic-u-zelezari-Desio se istorijski preokret. Prvi put posle odlaska američkog „Ju Es Stila“, prvi put posle sedam godina, smederevska železara ostvarila je profit, a u decembru će ostvariti čistu dobit. To je istorisjki trenutak za „Hestil“ i pokazuje da smo vratili vitalnost fabrici koja je bila pred zatvaranjem. To je izuzetna vest, ne samo za sve zaposlene, za lokalnu vlast, već i za naša dva rukovodstva – rekao je Ju Jong, predsednik kineske „Hestil grupe“, uz zahvalnost premijeru Vučiću na posvećenoj saradnji i angažovanju, istakavši da je realizaciju ove investicije pratio i predsednik NR Kine Si Điping, koji je pred rukovodstvo grupacije postavio jasan zadatak, a to je da se srpska železara vrati u život.
Jong je naveo da iza ovog uspeha stoji mukotrpan rad, veliko žrtvovanje zaposlenih i njihova profesionalnost u prethodnih šest meseci, istakavši da „Hestil“ ima preko 70 filijala i fabrika u svetu, a da su Smederevci pokazali da su najbolji. Očekuje da će „Hestil“ ponovo postati ponos srpske nacije i najkonkuretnija čeličana u svetu i Evropi.
-Kompanija je dovela najbolji stručni tim u Smederevo, „Hestil“ je integrisao sve postojeće resurse širom sveta i usmerio ka železari. U jedanaest navrata slali smo delegacije od 200 stručnjaka da poboljšamo tehnologiju proizvodnje. Uložili smo u železaru 120 miliona dolara ove godine. Naredne godine investiraćemo isto toliko u obnovu ključne opreme, poboljšanje tehnologije i rekonstrukciju strukture proizvodnje, sa nadom da će biti ostvaren profit od 20 miliona dolara, a ukupna vrednost proizvodnje dostići 800 miliona dolara. Očekujemo da će železara postati brend na tržištu čelika – rekao je Jong.
Zahvalivši na prijateljstvu i podršci kineskih prijatelja, premijer Aleksandar Vučić je istakao da je posao „koji smo stekli sa „Hestilom“ nešto što je napravilo preokret u glavama Srba i srpskoj ekonomiji“.
-Iz ovoga što je govorio Ju Jong znači da oni rade punim kapacitetom i očekuju proizvodnju od 2 miliona tona čelika naredne godine. To će biti namanje 1 posto doprinosa BDP-u Srbije, a verovatno i značajno više, i to najbolje govori kakav je uticaj železare na srpsku ekonomiju. Ova fabrika je slika prelepe i moćne Srbije i pokazuje da možemo da radimo drugačije i bolje – rekao je premijer Aleksandar Vučić.
Poželeo je kineskim investitorima i veći profit od očekivanih 20 miliona dolara i pozvao ih da dodatno ulažu, zarađuju i troše novac u Srbiji, jer je to jedna od ključnih stvari za napredak naše zemlje.
-Saradnja sa Narodnom Republikom Kinom je jedna od stvari koja nam je otvroila prostor i mogućnosti da budemo jedna od pet – šest zemalja sa najbržim rastom u Evropi. Sledeće godine pokušaćemo da budemo drugi ili treći po stopi privrednog rasta. Mi to ne bismo mogli da uradimo nijednog sekunda da nema naše saradnje sa kineskim prijateljima – istakao je Vučić.
Najavio je još mnogo projekata na kojima se radi sa kineskim partnerima, pomenuvši kupovinu hotela u Beogradu, izgradnju apartmana u Smederevu i uvođenje novih avionskih linija. Pozvao ih je da ulažu i u Smederevo u sve kapacitete koji su im potrebni i poželeo im da se ovde osećaju kao kod kuće.
Da su se prilagodili novoj sredini, i od gostiju postali domaćini, potvrđuje činjenica da su za samo pola godine Kinezi u smederevskoj železari progovorili srpski.
-Za vrlo kratko vreme, od pet-šest meseci, oni su naučili srpski jezik. Iznenadim se prijatno svaki put kada počnem da pričam sa njima na engleskom, a oni odgovore da za tim nema potrebe i da mogu da im se obraćam na srpskom. Sve razumeju, a sve česšće i govore na našem jeziku – kaže  prevodilac zadužena za grupu kineskih menadžera.
Razlog za zadovoljstvo imaju i naši radnici. Od dolaska „Hestila“ zarade su im uvećane za deset odsto, a u sindikatu očekju i dodatni rast po osnovu ostavrenog profita.
-Od dolaska kineskog investitora zarade su uvećane za deset odsto. Ima i više posla, tako da je prosečna zarada oko 65.000 dinara. Očekujemo uskoro i povećanje od nekoliko procenata, po osnovu rasta troškova života. To što će posle dužeg perioda biti ostavren profit, odlična je vest za sve zaposlene u smederevskoj železari, jer možemo da očekujemo da će uslediti određeno povećanje i na osnovu podele profita – potvrdio je Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca, koji je još jednom zahvalio premijeru Vučiću na angažovanju u očuvanju srpske čeličane.
A premijer nije propustio priliku da i ovog puta zamoli kineske partnere da se angažuju na rešavanju problema RTB Bor, istakavši da je veliki problem predstavljala i železara, ali da su samo Kinezi mogli da spasu srpsku čeličanu.
U Smederevu, Aleksandar Vučić je dobio i prve novogodišnje čestitke, koje mu je u ime predsednika i premijera Narodne republike Kine, Si Đipinga i Li Kećijanga, uručio kineski ambasador Li Mančang.

J.V.