DIREKCIJA U LIKVIDACIJI: UMESTO ODGOVORNOSTI ZA PROPUSTE U RADU, ZAPOSLENIMA, SUPROTNO ZAKONU, SLEDI DECEMBARSKA PLATA

Pokrenut postupak likvidacije Direkcije za izgradnju, za likvidacionog upravnika određen Nebojša Jovanović iz tog preduzeća. Gradonačelnica: radnicima će biti isplaćena plata za decembar, iako to nije u skladu sa zakonom. Javnosti nisu predočeni dugovi i potraživanja, koje preuzima lokalna samouprava

Odbornici Skupštine grada usvojili su nacrt odluke o pokretanju likvidacije Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište, čime je i zvanično ovo javno preduzeće prestalo da postoji. Poslovi koje je obavljalo biće preraspoređeni ostalim javnim komunalnim preduzećima ili Gradskoj upravi, a odnos dugovanja i potraživanja trebalo bi da bude poznat za mesec dana, jer je to rok da likvidacioni upravnik sačini početni likvidacioni bilans. Veći broj radnika, kako je ranije najavljeno, preuzeće novoosnovano preduzeće „Urbanizam“, ostala javna preduzeća i Gradska uprava, dok će jedan deo njih ostati bez posla. Opozicija tvrdi da je reorganizacija mogla drugačije da se izvrši kako bi bila sačuvana sva radna mesta, uz zahtev da se odrede precizni kriterijumi i pravedno odlučivanje o tome ko će izgubiti posao. Ističu da sa zaposlenima niko nije razgovarao, uz sumnju da će glavni adut za očuvanje radnih mesta biti politička (ne)podobnost.
-Pa šta bi opozicija pričala nego ovo što priča. Ja sam jednom govorila da mi ne možemo partijski da otpuštamo, jer nismo partijski ni primali. Nikog nismo ni primili. A svakako, od tih tuđih članova drugih partija će neko dobiti posao, a neko neće dobiti posao u javnim preduzećima i ustanovama. Za svaki prijem će postojati komisija i samo njihov rad će svakome dati ulaznicu za posao – rekla je gradonačelnica Jasna Avramović.
Uz to, za ovakav ishod okrivila je “neozbiljno i arogantno rukovodstvo Direkcije”, uz tvrdnju da su zaposleni loše obavljali svoj posao i „minirali“ završetak projekata koje je realizovala lokalna samouprava.
direkcija-logo-Aarhitekta koji zaboravi da kad radi projkte za Kolare ucrta oluke, arhitekta koji kada radi onaj Skadar na Bojani koji smo počeli 2010-te i ne možemo baš zbog tako lošeg nadzora da završimo, jer je beton na tim stubovima pregoreo, nije zalivan, pa sad nemamo atest, pa imamo problema da raskinemo ugovor sa izvođačem radova, koji je do tada radio, pa zaboravi pri tome na tom objektu da konstruiše protivpožarne stepenice, ili još jedan Skadar na Bojani – Rtanj, koji ne možemo da završimo kad neko zaboravi da konstruiše kuhinju, svakako ne može da očekuje da radi u novom preduzeću – objasnila je gradonačelnica.
Dodala je i da su pojedini trotoari u gradu rađeni bez nagiba, da ima projekata koji su po nekoliko puta vraćani iz ministarstava zbog ispravki i navela da ima pojedinaca koji su zanemarivali svoj posao u javnom preduzeću, gde su redovno primali zarade, ali da su zato privatno bili angažovani na istim poslovima i na taj način ostvarivali dodatne prihode. Iako je, u gotovo ispovednom tonu, navodila niz propusta zaposlenih u Direkciji, zbog kojih neki od započetih projekata nisu ni završeni, a neki su okončani, ali sa brojnim nedostacima, gradonačelnica, međutim, nijednom rečju nije pomenula da li će zbog svega bilo ko biti pozvan na odgovornost, kolika je šteta na taj način naneta budžetu grada, ali ni zbog čega, ukoliko je imala ta saznanja, lokalna samouprava do sada nije reagovala i o svemu obavestila nadležne organe. Umesto toga, ona je odlučila da ih nagradi. Naime, kako je sama izjavila, iako to nije u skladu sa zakonom, svim zaposlenima u Direkciji iz gradske kase biće isplaćena decembarska plata.
-Novac za plate smo povećali rebalansom budžeta zato što smo morali da obezbedimo plate za Direkciju i za decembar mesec, što možda nije baš najbolje po zakonu i to možda nije trebalo da kažem, jer će to, naravno sada izaći u javnost i mi ćemo možda biti kažnjeni zbog toga. Ali, nekada mi izvučete da nešto kažem što možda i ne treba oni u ministarstvu da čuju. To je bila naša odluka, pa ćemo svesno i sankcije koje možemo da dobijemo zbog toga i dobiti – rekla je, između ostalog, gradonačelnica obraćajući se odbornicima i dodala:
-Pošto se na vreme nije uradilo, i ja to priznajem, do raspisivanja internih konkursa, do nalaženja rešenja za pojedine radnike, nećemo ostaviti Direkciju u decembru da bude bez plate.
Na pitanje opozicije kakva je finansijska situacija u Direkciji nije bilo odgovora. Predsednik Skupštine grada Bogoljub Spasojević, bez navođenja konkretnih činjenica, samo je negirao navode pojedinih odbornika da će iz gradske kase za namirenje poverilaca Direkcije biti izdvijeno 57 miliona dinara. Dodao je da je likvidacioni upravnik Nebojša Jovanović, zadužen po zakonu da preduzme aktivnosti na rešavanju ovih pitanja. Odbornike je zanimalo i kolika će biti njegova naknada, koju, prema nacrtu odluke, određuje Gradsko veće, ali je i to pitanje ostalo bez odgovora.

J.V.

2 thoughts on “DIREKCIJA U LIKVIDACIJI: UMESTO ODGOVORNOSTI ZA PROPUSTE U RADU, ZAPOSLENIMA, SUPROTNO ZAKONU, SLEDI DECEMBARSKA PLATA

  • 4. decembra 2016. at 02:32
    Permalink

    Jasna opet peva pesmu: „Da sam krala – krala sam“,…. al su drugi krivi.

  • 3. decembra 2016. at 10:38
    Permalink

    MASONSKA POSLA.SVE SU DIREKCIJE ZA IZGRADNJU,DIREKCIJE ZA RAZGRADNJU GRADSKIH PARA.,A GRADONACELNICA JE U TOM KOLU JER TAMO IMA SVOJE POUZDANE LJUDE.

Comments are closed.