ЗА НОВОГОДИШЊУ РАСВЕТУ – ДВАНАЕСТ МИЛИОНА

Ако сте маштали да новогодишње празнике проведете у „граду светлости“, за остварење те жеље, судећи према средствима која ће град потрошити за декоративну расвету, на дочек 2017-те године можда и нећете морати да путујете до Париза. „Засијаће“ и Смедерево, пошто ће локална самоуправа за набавку опреме за свечано осветљење града издвојити 12 милиона динара. То је двоструко више од средстава планираних овогодишњим буџетом за ту намену, а готово седам пута више него прошле године. После спроведене јавне набавке дугогодишњи монопол „кићења“ Смедерева одузет је локалним „партнерима“, а на велика врата уведена фирма са Чукарице, која је, према сазнањима „Смедеревских“, била задужена за постављање декоративне новогодишње расвете и у престоници.
sd-rasvetaНаиме, Град Смедерево је крајем октобра расписао јавни позив за подношење понуда „за куповину новогодишњих декоративних фигура за свечано украшавање града за Новогодишње и Ускршње празнике“, а јавна набавка је процењена на 8,5 милиона динара без ПДВ-а. У конкурсној документацији, на 53 странице, прецизно су наведене техничке спецификације жељене опреме, па чак и сликама приказано како треба да изгледа 6 различитих декоративних фигура, које ће бити постављане на неколико локација у граду. У предвиђеном року стигла је само једна, за 3.530 динара нижа понуда, београдске фирме „Keep Light“, која ће, како произилази из конкурсне документације, бити задужена и за монтажу и демонтажу купљених украса. Тако ће, иако је буџетом за ову намену предвиђено тек 5 милиона динара, свечано осветљење у дане празника, град платити 10.195.764 динара са ПДВ-ом. У одлуци о додели уговора, коју је потписала градоначелница Јасна Аврамовић, наводи се да ће „недостајућа средства бити обезбеђена одлуком о ребалансу буџета“.
То, међутим, није све. Додатна 2 милиона град ће издвојити и за локалне фирме „Елтеса“ и „Тропикал електрик“, и то преко Дирекције за изградњу, урбанизам и грађевинско земљиште, која је почетком новембра, непуних месец дана пре ликвидације, такође спровела јавну набавку за „монтажу и демонтажу декоративне и манифестационе јавне расвете“. Иначе, ове две фирме су, као група понуђача, годинама уназад биле једини „партнери“ за постављање новогодишње расвете у Смедереву, мада су, тај „посао“ обављале по знатно нижим ценама од оне коју ће град сада платити фирми из Београда. Примера ради, према расположивим подацима, пре две године је за декоративну расвету плаћено 1.950.000, а прошле године 1.661.510 динара.
Занимљиво је да је предузеће „Keep Light“ са Чукарице ове године изабрано за постављање новогодишње расвете и у главном граду, а по основу два уговора са ЈКП „Јавно осветљење“ Београд инкасирало је скоро 200 милиона динара. Иначе, на свом званичном веб сајту, ова престоничка фирма већ се похвалила сарадњом са Смедеревом, па је, као последњи у низу, међу наведеним партнерима, освануо и грб нашег града.

Ј.В.

Comments are closed.