ГИМНАЗИЈА СМЕДЕРЕВО: ОТВОРЕНА МУЛТИФУНКЦИОНАЛНА УЧИОНИЦА ЗА КИНЕСКИ ЈЕЗИК

Магдалена Будимски и Даница Панов два су, од стотинак ђака смедеревске Гимназије, који су почели да похађају факултативну наставу кинеског језика у овој средњој школи. Кажу да нису желеле да пропусте јединствену прилику да кроз учење језика упознају древну цивилизацију и верују да ће им овде стечено знање пружити вишеструке могућности напредовања у каснијем школовању и каријери.
-Указала нам се несвакидашња прилика. Утицај Кине шири се због њихове економије и сигурна сам да ће знање кинеског да ми значи касније у животу и да ће нам требати због железаре која је актуелна – каже Магдалена.
magdalena-i-danica-Кинески језик је занимљив и хтела сам да га научим. Није толико тежак као што сам мислила, професори су добри и леп је начин предавања што нам олакшава учење – објашњава Даница.
-Ученици имају по два часа недељно и велики број од њих стотинак колико се пријавило редовно похађа наставу, прилично су присутни. Радимо по већ познатом програму, као у XIII Математичкој Гимназији у Београду. Ентузијастично уче, радознали су и већ се распитују о могућностима да оду у Кину – каже Вања Гајић, једна од две професорке са Института Конфуције, које раде са смедеревским ђацима.
Учење кинеског језика убудуће ће бити још лакше, пошто је у Гимназији свечано отворена учионица за кинески језик чију је адаптацију помогла локална самоуправа, а опрему донирала Компанија Хестил. Нова учионица опремљена је интерактивном таблом са пратећом опремом, а Институт “Конфуције” из Београда обезбедио је прве комплете уџбеника и наставног материјала из којег ће ученици током факултативне наставе, осим језика, упознавати и традицију и културу ове далеке источне земље.
-Врло смо срећни да присуствујемо овом догађају, имали смо искрену жељу да помогнемо отварању овако доброг простора. Надамо се да ћемо и убудуће тесно сарађивати са просветним установама Смедерева, почев од ове учионице. Надам се да ће у њој порасти специјалисти, који ће владати кинеским језиком. То ће представљати наш допринос развоју целог града – рекао је Чао Чунг, генерални директор Хестила. Џао Ђун
-Последњих година бележи се успех у учењу кинеског језика и данашњи догађај значи још већи успех у томе. То ће допринети да ученици из Србије упознају кинеску културу и језик и то представља велики значај за сарадњу између две земље. Преносим информацију да и у Кини постоји велики број људи који студирају спрски и ове године ће на три универзитета бити отворене српске студије и мислим да смо и ми под утицајем српске стране. Амбасада Кине ће уложити велики труд да се подстакне сарадња у образовању, а стојимо на располагању и за будућу сарадњу са Гимназијом – рекао је Лу Шанг, отправник послова кинеске амбасаде у Србији.
-Хестил не само што је данас донирао средства за ову учионицу, већ је учинио много за Смедерево, јер 5.200 људи сада мирно спава. Диреткору Гимназије захваљујем јер је осетио прави тренутак за отварање оваквог једног разреда, јер улагања у железару нису једине инвестиције које ће доћи у овај град. Много радова ће да се изводи већ у 2017-ој години, много радних места ће се отворити и заиста имамо потербу за знањем кинеског језика. Познавањем кинеског деца ће лакше моћи да нађу посао и у Железари и у другим фирмама које ће се отворити у Смедереву – рекла је градоначелница Јасна Аврамовић пожелевши свима успешан рад, уз наду да ће у новопремљеној учионици бити организовани курсеви кинеског језика и за остале грађане и запослене у смедеревској железари.
Директор Гимназије Александар Маринковић у име свих запослних захвалио се градоначелници за решавање проблема недостатка простора и кинеској компанији која је донирала најсавременију опрему, као и директору Института “Конфуције” за уџбенике и наставни материјал.

Ј.В.

Comments are closed.