ВЕК И ПО СМЕДЕРЕВСКЕ БОЛНИЦЕ: “ЗАНАВЉАЊЕ” КАДРА И НОВА УЛАГАЊА

Кроз амбуланте смедеревске опште болнице годишње прође око 300.000 пацијената, 11.000 буде примљено на болничко лечење, а о њима брине 753-оје стално запослених. Са четири нова лекара чији је пријем одобрен, биће достигнут оптималан број, прихватљив по прописаним нормтивима, каже Ненад Ђорђевић, директор ове здравствене установе. Истиче да је у ранијем периоду постојао проблем јер је болница имала само три лекара опште праксе, због чега није имала кога да шаље на специјализацију, али да се ситуација сада мења, те да се кренуло у “занављање кадра”.
bolnica-kzn-Добили смо два нова лекара, а добићемо још два, тако да смо решили неке кадровске проблеме. Успели смо да се из оних гужви са почетка године на интерном одељењу извучемо. Још увек имамо гужве код ендокринолога, код гастроентеролога нема чекања, дошла су два нова лекара за рендген, завршавамо обуку за скенер. Ми сада немамо службу у којој можемо да кажемо да постоји акутни кадровски проблем – објашњава Ђорђевић на конференцији за медије организованој поводом обележавања 150 година постојања болнице у Смедереву.
Наводи, ипак, да постоје листе чекања за скенер, јер је само један апарат за дијагностику мало за град попут Смедерева. Предност, каже, имају пацијенти који су упућени на конзилијарни преглед, за грудни кош и карлицу не чека се дуже од месец дана, али је рок за скенер главе и мозга мало дужи.
Век и по постојања смедеревска болница дочекала је са новом коронарном јединицом са осам кревета, али се побољшање услова на интерном одељењу са том причом не завршава.
-У плану је да наредне године у простору у којем је некада била коронарна јединица направимо јединицу за интензивно лечење и надамо се да ћемо и финансијски и кадровски моћи то да испратимо. Урађена је делимична реконструкција крова породилишта, а план је да у наредном периоду он буде потпуно завршен. Урађена је адаптација на урологији, у току су радови на одељењу продуженог болничког лечења. Средили смо и опремили службу за патологију – каже помоћник директора Жељко Симић.
Додаје да је најозбиљнији подухват планиран за наредни период комплетна реконструкција и адаптација објекта у којем се налазе дечије и одељење за рехабилитацију, као и реализација идеје о хипербаричној комори.
-То је велики пројекат који подразумева и инфраструктурно решење. Ми смо нашли простор који би задовољио све критеријуме да се изгради хипербарична комора, а Завод за хипербаричну медицину би финансирао цео пројекат. На нама је само да обезбедимо земљиште и урадимо административни део. Комора са дванаест места је стигла још прошле године, она је већ у Београду. Било је неких проблема око парцелације земљишта, прибављања дозвола, то је мало потрајало. Урађен је идејни пројекат како би то све изгледало, завод би нам пружио и подршку што се тиче кадрова, док ми не едукујемо наш. Надамо се да ћемо ускоро успети да реализујемо све – објашњава Симић.
Иначе, прошле недеље низом активности обележен је век и по постојања здравствене установе у Смедереву, граду који је свог првог лекара добио Указом 1839. године.

Ј.В.

Comments are closed.