FABRIKA RIBE JOŠ NE RADI, PROIZVODNJA POČINJE DO KRAJA MESECA

Ni pola godine nakon svečane primopredaje ključeva proizvodne hale, koju je iz kredita izgradio grad, u Smederevu nije počela sa radom fabrika za preradu i konzerviranje ribe, ljuskara i mekušaca, nemačkog investitora “PTC Džermani”. U Ministarstvu privrede navode da su u toku poslednje ispravke prema preporukama Veterinarske inspekcije, u inspekciji, pak, odgovaraju, da oni nisu ni izlazili na teren, jer još nije podnet validan zahtev za to. Zastoj je, kako saznajemo od investitora, delimično nastao zbog pokušaja državnog udara u Turskoj, gde je trebalo da bude odrađen deo obuke za radnike smederevskog pogona. Iz lokalne samouprave ne odgovaraju da li se ovakav razvoj situacije odražava na gradsku kasu, pošto je prvobitno predviđeno da namenski izgrađena hala bude izdata u zakup, prema proceni, za oko 13 hiljada evra na mesečnom nivou.
Memorandum o razumevanju u vezi sa realizacijom ove investicije potpisali su u novembru prošle godine Ministarstvo privrede, grad Smederevo i kompanija “PTC Džermani”, a početak rada fabrike planiran je za kraj januara ove godine. Zbog dogradnje hladnjače, sa primopredajom objekta se malo kasnilo, ali su na svečanosti u februaru, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića, investitoru uručeni ključevi objekta. Tada je najavljeno brzo pokretanje proizvodnje i upošljavanje prvih sto radnika u pogonima za preradu ribe. Od tada je prošlo više od pola godine, a plodovi mora još nisu stigli do rafova trgovina u zemlji i inostranstvu.
-Prema informacijama kojima mi raspolažemo u toku su poslednje ispravke prema preporukama Veterinarske inspekcije neophodne da bi 11. oktobra Komisija za davanje upotrebne dozvole za proizvodnju i izvoz, donela odluku. Trideset radnica je prošlo obuku kako bi se buduća proizvodnja obavljala po najvišim evropskim standardima – stoji u zvaničnom odgovoru Ministarstva privrede.
U Veterinarskoj inspekciji objašnjavaju da nikakve preporuke nisu davali, jer nisu ni izlazili na teren.
ptc_germany_250216– Ministarstvo poljoprivrede po istom principu odobrava rad za sve objekte za proizvodnju hrane životinjskog porekla, tek kada po završetku izgradnje i pripreme hasapa investitor podnese zahtev Upravi za veterinu, koja potom formira komisiju za utvrđivanje ispunjenja potrebnih uslova. Za taj objekat za ribu podnet je zahtev pre jedno dva meseca, ali s obzirom na to da nisu završili sve radove odustali su, a komisija nije ni izašla da pregleda obejkat. Mi nismo tu ništa uradili ni pozitivno ni negativno, jer je ostalo da oni završe to što treba i objekat privedu nameni u skladu sa propisima koji regulišu tu materiju. Mi smo spremni za rad, a oni će verovatno podneti zahtev kada budu spremni za pregled – kaže za Smederevske Vesna Gonsioroski, republički veterinarski inspektor.
Ispostavilo se da to nije glavni kamen spoticanja za otpočinjanje rada fabrike u Smederevu. Investitor navodi da je jedan od problema bio pokušaj državnog udara u Turskoj, zbog čega je bilo nemoguće završiti planiranu obuku za zaposlene. Najavljuje da će pogon biti pokrenut do kraja ovog, a najkasnije početkom sledećeg meseca i da će do kraja godine biti zaposleno do 120 radnika.
-Kada je fabrika prebačena u Smederevo trebalo je ispoštovati sve standarde. Počeli smo obuku osoblja, deo obuke vezan za softver obavljen je u Srbiji, a za proizvodnju je trebalo da prođu obuku u Nemačkoj ili Turskoj. Obuka u Turskoj ne može da se završi kao što je planirano, jer je tamo bio pokušaj državnog udara. U međuvremenu smo završili potrebne adaptacije i završili osnovnu obuku za osoblje. Sve mašine za proizvodnju, vrednosti oko 3 miliona evra, su stigle, i biće instalirane u naredne dve nedelje. Očekujemo da počnemo probnu proizvodnju do kraja ovog ili najkasnije početkom sledećeg meseca. Trenutno upošljavamo 24 lica. Kada proizvodnja počne, zaposleni će, uz asistenciju osoblja iz Nemačke i Turske, obučavati nove radnike. Očekujemo da do kraja godine uposlimo do 120, a taj broj će sepovećati na 300 ljudi do kraja 2017-te godine – objašnjava Pjer Verstraelen predstavnik firme u Smederevu.
Preostaje im, kaže, da podnesu zahtev za dozvolu za izvoz, jer je planirano da glavno tržište bude Evropska unija.
-Za ovo može biti potrebno minimum tri meseca. U ovom periodu naša proizvodnja će biti skromna, ali čim budemo dobili odobrenje za izvoz na tržište Evropske unije, povećavaćemo proizvodnju, korak po korak. Dobijamo veliku podršku lokalne samouprave i državnih organa, za koju smo veoma zahvalni – dodaje on.
Nakon što je finansirao izgradnju hale, grad je krajem prošle godine raspisao javni poziv za izdavanje objekta. Jedina ponuda stigla je od preduzeća “ServFud”, ćerke firme nemačke kompanije “PTC”, registrovane u Smederevu, a tada je naznačeno da su spremni da za zakup na mesečnom nivou izdvoje 3 evra po kvadratu. Na dan otvaranja ponuda površina hale bila je 4.172 metra kvadratna, ali je kasnije dograđena hladnjača površine od oko 500 kvadrata. Ugovor o zakupu hale, kako su ranije preneli mediji, zaključen je na period od pet godina, počev od 15. januara ove godine. Da li je, uprkos zastoju u realizaciji investicije on počeo da se primenjuje i kako su regulisane međusobne obaveze lokalne samouprave i investitora, javnosti nije predočeno. Iz kabineta gradonačelnice nije stigao odgovor na mejl sa pitanjima, koji smo prosledili pre nekoliko dana.
Prilikom svečane primopredaje objekta, u februaru, naznačeno je da je “PTC” jedan od vodećih proizvođača prerađevina od ribe u Nemačkoj, a planirano je da kapacitet prerade u Srbiji dostigne 30.000 tona na godišnjem nivou.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *