APEL DEMOKRATSKOJ JAVNOSTI SRBIJE

Članovi Odborničkih klubova opozicije u Skupštini Smedereva uputili su otvoreno pismo demokratskoj javnosti Srbije. Pored toga pismo je upućeno i na adrese predsednika Vlade republike Srbije, predsednika Narodne skupštine Srbije, predsednicima Poslaničkih klubova Narodne skupštine, zaštitniku građana i medijima.

Pismo Odborničkih grupa prenosimo u celini.

Kao što je crkva mesto za ispovedanje vernika, različite psihijatrijske ustanove mesto za rešavanje unutrašnjih problema ličnosti, tako je i  Skupština institucija za odlučivanje o javnom dobru. Ako se njihove uloge pomešaju onda nastupa  rastrojstvo kolektivnog uma i društvene racionalnosti.

            Sednice Skupštine grada Smedereva, nažalost, kao da su prešle granicu društveno prihvatljive komunikacije na javnoj sceni. Odgovornost za takvo političko stanje snosi vladajuća koalicija na čelu sa gradonačelnicom Jasnom Avramović. Posle svakog, ali bukvalnog svakog, istupa opozicionih odbornika, gradonačelnica  izlazi za govornicom i, bez ikakve želje da konstruktivno polemiše sa malobrojnim odbornicima opozicije u Gradskoj skupštini  i obrazloži odluke koje su na dnevnom redu, već otvoreno vređa, napada ličnost govornika, etiketira, iznosi neistine o njihovom radu i institucija u kojima rade, naziva ih čovekomrscima i ljudomrscima pri  čemu ističe svoju humanističku prirodu. Jednom odborniku kaže da laže, drugom odborniku kao odgovor na njegovo pitanje o ostvarivanju akcionog plana Turističke organizacije prebacuje ,,što ti nisi napravio turističku atrakciju od škole u kojoj radiš”, trećem pripisuje da bi želeo da televizija prenosi skupštinske sednice zato što voli da se slika, četvrtom da  zna da se ovaj viđa sa jednim narodnim poslanikom i da sa njim može da razvija lovni turizam u Smederevu, doktoru da su jadni njegovi pacijenti, profesoru matematike da ne zna matematiku, profesoru istorije da ne zna istoriju…Na jednoj od sednica je i otvoreno pretila opozocionom odborniku, „sad nisi ništa, ne možeš nikada da uspeš u ovom gradu ja ti garantujem svojim životom“.

Svaku kritiku, a kritika valjda označava vrednovanje, prosuđivanje, ocenjivanje, svako, pa i najbezazlenije pitanje o kakvom predmetu  iz domena rada lokalne samouprave, ona doživljava lično, kao atak na sebe, nezahvalnost  opozicije za sve ono što čini za grad i njegove stanovnike, nepoštovanje za neumorni rad kojim se ona žrtvuje za opšte dobro. Uverena u svoju plemenitu misiju prevaspitavanja, ona ističe kako je ,,sredila” svoje odbornike, pa će tako isto da ,,sredi” i opozicione. Sa izlivima besa i gubitka samokontrole prepliću se pozivi na saradnju, otvorenost, potrebu da svi odbornici rade  za dobrobit grada i sl. Vređanjem i ponižavanjem neistomišljenika, gradonačelnica se pozicionira kao nedodirljiva, odgovorna samo svojoj sujeti.

Ovakvo kontroverzno ponašanje najodgovornijeg čoveka grada u potpunosti odudara od proklamovanih i usvojenih društvenih i evropskih  vrednosti u  političkom životu i unosi haos u skupštinski život našeg grada.

Verujemo da građani koji su dali poverenje skupštinskoj većini nisu glasali  da se vlast tako bahato ponaša prema odbornicima drugih političkih grupacija koji su takođe dobili poverenje na izborima da demokratski učestvuju u radu.

             Na taj način skupštinski rad postaje potpuna simulacija normalnog načina odlučivanja. Skupština  je  u potpunosti podređena gradonačelnici Jasni Avramović, koja sa Skupštinom grada i njenim predsednikom  radi šta hoće onemogućavajući odbornike i pozicije i opozicije da obavljaju svoje dužnosti koje su im građani poverili i zbog kojih su ih i birali.

            Takvom funkcionisanju skupštine doprinosi i Poslovnik o radu, član 49.,  koji daje mogućnost gradonačelnici da se javlja za reč kad hoće, da priča koliko hoće, bez prava odbornika na repliku. Ovo doprinosi da monolozi i uvrede traju neretko i više od sat vremena bez prestanka.

Ako je demokratija „vladavina većine uz prava manjine“, ona u Smederevu ne postoji!

Umesto da svaki dolazak gradonačelnice u Skupštinu grada bude praznik, on postaje pravi pakao za sve odbornike, pa i za odbornike skupštinske većine; umesto da se javlja za reč samo onda kada zaista ima šta da kaže, gradonačelnica  drži duge besede ispovednog karaktera bez ikakve veze sa dnevnim redom; umesto da se skupština sastaje redovno, ona se zakazuje na samom izmaku zakonskog roka  sa obimnim dnevnim redom od tridesetak tačaka što svodi njen rad na farsu.

Informacije su ,,kiseonik” za demokratiju a građani Smedereva se nalaze u samrtnom ropcu zbog hroničnog nedostatka ovog, za normalno funkcionisanje društva, životno važnog elementa.

            Naime, zbog potpunog medijskog mraka koji u Smederevu vlada, građani nemaju ni najosnovnije informacije o onome što se u Skuštini i gradu  zbiva. Gradska vlast na čelu sa Jasnom Avramović je ukinula televizijske i radio prenose zasedanja, pa se skupštinske rasprave vode u 4 zida.

Mediji i novinari kao ,,oči i uši” javnosti u Smederevu ne postoje. Ono malo dopisnika beogradskih listova i agencija nema normalne uslove za izveštavanje o  dešavanjima u lokalnoj  skupštini zbog čega je rizik od zloupotreba vlasti veliki. Poslednje zasedanje je stavilo u centar kritika i uvreda upravo novinare. Samovoljno i bahato su se satima smenjivale kritike, uvrede i pretnje direktno ugrožavajući rad novinara koji nastoje da istinito i blagovremeno izveštavaju građane u Smederevu i Srbiji o dešavanjima u gradu, a ne po diktatu gradonačelnice. Na ovakvo ponašanje reagovala su i brojna novinarska udruženja.

Oštro osuđujemo, ovakvo ponašanje prema novinarima, koje pokazuje da je bahata vlast na čelu sa gradonačelnicom spremna da ide do kraja u gašenju javne reči, sloboda govora i mišljenja u Smederevu.

Drevni grad Smederevo, grad od starina, grad koji se ponosi svojom tradicijom i kulturom, ne zaslužuje da ima ovakvu vlast. Možemo slobodno reći da nikada nije bila gora situacija na javnoj i političkoj sceni od ove koje danas vlada. Po autoritarnosti i strahovladi ona se može uporediti jedino sa mračnim periodom neposredno posle rata, oktobra i novembra meseca 1944, kada je bilo dozvoljeno bukvalno sve. Ostaje nam samo nada da će u današnjim okolnostima izostati  likvidacija političkih protivnika kao neprijatelja naroda.

 

 

 

Odbornički klub „DSS-Srpski pokret Dveri“

Odbornički klub „Dosta je bilo“

Obornički klub „Za pravedno Smederevo – Dc, ZzS, Volja naroda“

2 thoughts on “APEL DEMOKRATSKOJ JAVNOSTI SRBIJE

  • 7. oktobra 2016. at 17:14
    Permalink

    IZBORNI.REZULTATI SU.NAMESTENI.TO.STO STE.KULTIVISANIJI OD.VLASTI, ZNACI.NISTA VELIKOJ.VECINI.GRADJANA.SMEDEREVA.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *