ЗЛАТНИ КЉУЧ ИДЕ БРИТАНСКОМ ПЕСНИКУ ШОНУ О’БРАЈЕНУ, КЉУЧИЋ У РУКАМА МИЛОВАНА ВИТЕЗОВИЋА

sean-obrien
Шон О’Брајен

Овогодишњи, 47-ми фестивал поезије “Смедеревска песничка јесен” од 11. до 13. октобра, доводи у наш град поете из дванаест земаља, а осим традиционалним програмима, намера организатора је да кроз активности у сеоским и градским школама, стихове приближе најмлађима.
Поетски сусрети почињу шеснаестим Сајмом поезије у Народној библиотеци у Смедереву, даривањем књига и разменом песничких збирки међу страним и домаћим писцима. Биће приређена и изложба песничких књига објављених између два фестивала. Прве вечери биће представљена Варшавска јесен поезије, фестивал сличан нашем, али са нешто краћом историјом. Стихове ће наизменично казивати завичајни песници из Пољске, након чега ће бити саопштено ко је нови добитник награде Смедеревски Орфеј.
Одлуком жирија,овогодишњи добитник награде “Златни кључ” је Шон О’Брајен из Уједињеног Краљевства, према речима организатора, један од тренутно најзначајнијих песника у свету.
-То је један од најзначајнијих светских песника данашњице, а његова тројезична збирка поезије недавно је објављена у Кини. Наш фестивал објавиће збирку његових песама “Лепе библиотекарке” – рекао је Горан Ђорђевић, директор “Смедеревске песничке јесени”, уз напомену да ће награда бити уручена на свечаности отварања фестивала, у великој дворани Центра за културу, у среду, 12. октобра.
Награда за писце који стварају за децу ове године одлази у руке Милована Витезовића. Највеселије дружење заказано је четвртак, 13 октобар у 11 часова у великој дворани Центра за културу. За ђаке из Смедерева овога пута припремљено је још активности, уз напомену организатора да је циљ фестивал да се код деце и омладине развију љубав према књижевности и читалачке навике . Зато су од 5. до 7. октобра планирани су сусрети песника Моша Одаловића и Ралета Дамјановића са ученицима девет сеоских основних школа, а у оквиру програма “Светлост речи” поете ће се дружити са ђацима свих смедеревских средњих школа.
Повеља за преводилачки рад, установљена као сећање на Златка Красног, припашће др Миодрагу Сибиновићу.
Конкурс за “Златну струну” је окончан, апрема речима чланице жирија, песникиње Љубице Златовић, 150 аутора послало је 265 песама. У ужи избор ушли су Слободанка Живковић, Мирослав Тодоровић, Видак М. Масловарић и Славиша Крстић.
До 10. октобра отворен је конкурс за још једну фестивалску награду – “Смедеревски Орфеј”, а песник Рале Дамјановић позива ауторе из Смедерева да се одазову и пошаљу своје стихове.
-Имамо тешкоћа када је реч о броју песника који конкуришу. До сада није било проблема са квалитетом, али уколико се настави тренд пада броја пријављених, могло би да их буде. Време је да неком од будућих састанака разговарама о изменама овог конкурса, како не би дошло до његовог гашења – објаснио је Дамјановић.
Овогодишњи фестивал пратиће и бројни програми који имају за циљ да госте – светске поете, упознају са традицијом, културом и историјом Смедерева. Организатори позивају суграђане да заједно, наредне недеље, проведу лепу песничку јесен у граду на Дунаву.

Ј.В.

Comments are closed.