STANJE BEZBEDNOSTI POVOLJNO, PORAST PORODIČNOG NASILJA

Opšta stopa kriminaliteta u Podunavskom okrugu opada, a broj krivičnih dela je u padu, rekao je na konferenciji za novinare Dejan Popović, načelnik Policijske uprave Smederevo, koja osim našeg grada pokriva teritorije opština Smederevska Palanka i Velika Plana. Tome u prilog, kako je naveo, govore podaci prema kojima je ukupan broj krivičnih dela za prvih osam meseci ove godine za gotovo hiljadu niži nego u 2015-oj godini. Ukupno stanje bezbednosti na području smederesvke Policijske uprave može se oceniti kao povoljno, a posebno treba istaći činjenicu da nije bilo događaja koji bi izazvali veće uznemirenje građana i javnosti, istakao je prvi čovek policije. Ovakva ocena bezbednosti, dodaje on, zasniva se na statističkim podacima i tendencijama kretanja kriminaliteta, ali i objektivnom osećaju građana.
img_20160930_095748Ukupan broj krivičnih dela izvršenih u 2015-oj godini bio je 2.879, a za period od januara do avgusta ove godine 1.921. Od toga, broj dela u oblasti opšteg kriminaliteta u prošloj godini bio je 2.374, a u prvih osam meseci ove 1.644. Kada je reč o privrednom kriminalu, u ovoj oblasti prošle godine zabeleženo je 466, a u prvih osam meseci ove godine 271 krivično delo.
-U ovoj godini taj broj nešto je manji, jer smo naše aktivnosti kada je reč o privrednom kriminalu u većoj meri usmerili na otkrivanje onih krivičnih dela gde je načinjena direktna šteta budžetu Republike Srbije, odnosno na akcizne proizvode, koji imaju relevantan značaj za budžet Republike Srbije. Kada je reč o zapleni akciznih proizvoda, prošle godine bilo ih je 11 ukupne vrednosti 1,24 miliona dinara, dok je u prvih osam meseci ove godine već bilo 20 zaplena čija vrednost dostiže skoro 8 miliona dinara, znači sedam puta je veća – objasnio je Popović.
Kao značajan, istakao je i porast procenta rasvetljenih krivičnih dela sa nepoznatim počiniocima, koji je već za prvih osam meseci ove godine veći nego što je to bio slučaj za celu prošlu godinu.
U proteklom periodu zabeležen je jedino porast broja evidentiranih krivičnih dela iz oblasti nasilja u porodici.
-Porast ovog broja može se objasniti intenzivnijim radom policijskih službenika, u skladu sa nalozima Direkcije policije, kao i većim stepenom odlučnosti žrtava nasilja da podnesu prijavu, što je rezultat šire društvene i medijske kampanje o ovoj pojavi i intenzivnijeg angažovanja nadležnih organa. Doprinela je i činjenica da se ovom problematikom više ne bavi služba opšte nadležnosti, već su slučajevi nasilja u porodici prebačeni na kriminalističku policiju – naveo je načelnik Popović.
Povoljnije je, dodao je on, i stanje na Dunavu, o čemu govore podaci da je u 2015-oj godini izvršeno 6 krivičnih dela na štetu firmi koje se bave rečnim transportom, a u ovoj samo jedno takvo krivično delo. To je, objasnio je, ostvareno pojačanim prisustvom policije na reci, naročito od uvođenja patroliranja službenim čamcem od avgusta prošle godine.
Kada je reč o bezbednosti saobraćaja, zabeležen je pad ukupnog broja saobraćajnih nezgoda. U prošloj godini na teritoriji koju pokriva smederevska policijska uprava poginula su 23 lica, a u prvih osam meseci ove godine 17, dok je broj teško povređenih prošle godine bio 106, a do avgusta ove 65. Teških prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja u prošloj godini bilo je 5749, a do avgusta ove 4047.
Uz sve redovne aktivnosti koje su izvršavali, pripadnici policije su bili angažovani na obezbeđenju velikog broja sportskih,kulturnih i privrednih manifestacija, koje su, naveo je načelnik Popović, protekle bez ikakvih incidenata.
-Posebno bih istakao naše angažovanje na obezbeđenju posete Si Đi Pinga, predsednika Nrodne Republike Kine Smederevu, konkretno, Železari Smederevo i državnog vrha Republike Srbije. Naša policijska uprava do sada nije imala aktivnosti na takvom nivou, a sve naše aktivnosti i preduzete mere su od strane ministra policije i vršioca dužnosti direktora policije ocenjene kao dobre i pohvaljeni smo za to – naveo je Dejan Popović.
Na kraju, istakao je, podaci o radu pokazuju da je smederevska policija i pored mera štednje, koje su obuhvatile i ovaj sektor, uspešno odgovorila izazovima, uz pravilno i adekvatno planiranje i maksimalno angažovanje i zalaganje svih zaposlenih.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *