SKUPŠTINA GRADA: RASPRAVA U SENCI GRADONAČELNICINOG BRUTALNOG NAPADA NA NOVINARE

Sednica lokalnog parlamenta obeležena obimnim dnevnim redom, radom bez televizijskog i radio prenosa i do sada najbrutalnijim napadima gradonačelnice Jasne Avramović na novinare

Iako je dnevni red treće sednice Skupštine grada u novom sazivu obilovao mnogobrojnim temama važnim za funkcionisanje lokalne samouprave i javnih preduzeća, celodnevni rad odbornika ostao je u senci do sada nezabeleženih napada gradonačelnice Jasne Avramović na novinare pojedinih lokalnih i dopisnike republičkih redakcija. Tako je obračun sa medijima bio važniji od rebalansa budžeta, sporta, turizma i poljoprivrede, imenovanja glavnog gradskog urbaniste, izmena statuta i programa poslovanja javnih preduzeća, odluka o ostvarivanju prava na socijalnu zaštitu, prava trudnica na finansijsku pomoć…Vređanja na ličnoj osnovi nisu bili pošteđeni ni odbornici opozicionih grupacija koji su pokušali da argumentovanom raspravom, zahtevajući određena pojašnjenja, diskutuju o tačkama dnevnog reda.
odborniciTek u pauzama između nipodaštavanja odbornika koji nisu članovi vladajuće većine i napada na novinare, bilo je prilike da gradonačelnica malo prozbori i o temama koje su bile na dnevnom redu. Ali i o nekima koje nisu. Tako smo saznali da se Statut grada menja kako bi Gradsko veće dobilo dva nova člana, da će Turistička organizacija Smedereva ostati bez devetoro zaposlenih, da će dobrom delu radnika Gradske uprave na osnovu novousvojenog pravilnika biti umanjena zarada, da će nakon izmena odluka o osnivanju javnih preduzeća svako od njih moći da ima do sedam izvršnih direktora, da će pruga iz centra grada biti izmeštena u narednih godinu i po dana, da će novopostavljeni pristan uskoro početi da funkcioniše. I da je građanima Smedereva uskraćeno pravo da saznaju bilo šta o radu lokalne administracije, komunalnih preduzeća, ustanova i institucija, jer para ima, ali je gradonačelnica odlučila da neće da ih “baca na informisanje”.

“Svi smo za sve” iliti resori u Gradskom veću se određuju “metodom slučajnog uzorka”?!

Na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta odbornici su doneli odluku o formiranju komisije koja će izraditi odluku o izmeni Statuta grada, sa ciljem da se dosadašnji broj članova Gradskog veća sa devet poveća na jedanaest.
-Imajući u vidu činjenicu da je u prethodnom mandatu započet veliki broj investicija i da se očekuju nove, heterogenost pitanja koja treba rešavati, a koja su u nadležnosti Gradskog veća, obim posla i činjenicu da nijedan član Gradskog veća nije na stalnom radu, u cilju uspešne realizacije i daljeg razvoja grada u svim sferama života i rada, kako u gradu tako i u sesokim naseljima, potrebno je povećati broj članova Gradskog veća sa 9 na 11 – navedeno je u obrazloženju ove odluke.
Javnosti, međutim, nije predočeno koja nova dva resora su neophodna lokalnoj samoupravi, kao ni ko je od aktuelnih članova Gradskog veća za koji resor zadužen. Kada su odbornici opozicije to pitanje postavili predsedniku Skupštine Bogoljubu Spasojeviću, iz redova većnika čuo se odgovor: “Svi smo za sve!”. Obrazloženje Spasojevića bilo je isto:
– Skupština prilikom izbora članova Gradskog veća ne određuje resore za koje će biti zadužen pojedini član Gradskog veća. Gradonačelnica kao predsednik Gradskog veća može da odredi “ad hoc” ko će biti za određena pitanja zadužen i ne mora da saopštava da je ovaj zadužen samo za taj resor, već može da kaže biće zadužen i za druga pitanja. Ovde je neki princip da svako u okviru svojih znanja i sposobnosti može da obrađuje određene teme. Ovo je slučajno što je Radiša Jovanović sada za ovu sednicu za ovu temu, on je dobio zadatak da ispred Gradskog veća govori o strategiji razvoja poljoprivrede. Ne mora da se da obrazloženje i da se saopšti ko je za šta zadužen, može svako da bude zadužen za svaku temu, za svako pitanje – rekao je predsednik Skupštine grada.
Opozicioni odbornici posumnjali su da proširenje Gradskog veća ima veze sa činjenicom da su socijalisti još “na čekanju” za ulazak u vlast, te da se time ostavlja prostor da pojedini njihovi članovi budu “namireni” određenim funkcijama.
Izričito negirajući te navode, gradonačelnica je navela da je za saradnju sa svakim, kojoj god političkoj opciji da pripada, ko je spreman da svojim angažovanjem radi za interes grada. Izmenu Statuta pravdala je povećanim obimom posla, činjenicom da ne može sama da se bavi pitanjima ključnim za grad koji je u vrhu liste najrazvijenijih u Srbiji, što je potkrepila navodima da Smederevo za svoje rezultate dobija potvrde i pohvale iz Evrope koje su impozantne.

“Imam skoro natplovičnu većinu” iliti “kako sam prepustila šefu da ima više glasova u Smederevu”

Odbornici opozicionih grupacija od početka sednice izražavali su protest zbog izuzetno obimnog dnevnog reda, koji je, sa dopunama, dostigao tridesetak tačaka. Pozivajući se na poslovnik o radu zahtevali su od predsednika Skupštine grada objašnjenje zbog čega se toliko čekalo na zakazivanje sednice. Kritikovali su izmene osnivačkih akata javnih preduzeća, prema kojima direktor može biti lice osuđeno do šest meseci, a svako javno preduzeće može imati do sedam izvršnih direktora. Izrazili su sumnju u mogućnost da se ispoštuje odluka o budžetu grada po kojoj je “težina” gradske kase projektovana na 3,6 milijardi dinara, s obzirom na to da su pojedini prihodi za prvih šest meseci znatno ispod planiranog nivoa. Takođe, negodovali su zbog činjenice da je grad u “medijskom mraku”, te da građani prvi put posle višegodišnje prakse, ostaju uskraćeni za direktan prenos ili snimak sednice lokalnog parlamenta, pa samim tim i bez mogućnosti da imaju uvid u to kakve se odluke donose i kako će one neposredno uticati na život svakog pojedinca.
Odgovarajući na niz primedbi opozicije, sa posebnim osvrtom na situaciju sa lokalnim medijima, gradonačelnica Jasna Avramović iznosila je kontradiktorne stavove – od toga da joj informisanje nije potrebno, do toga da taj “mrak” najviše smeta njoj. Istakla je, međutim, u prvi plan to da je i bez medija ostvarila izuzetan rezulatat na aprilskim izborima.
-Jer ja sam vama pokazala da u ovoj kampanji nisam nosila transparente kroz ulicu Kralja Petra, nisam imala portale, nikoga nisam pljunula od vas, nikada niste mogli da vidite potpisanu Jasnu Avramović da je ružno rekla o vama, i dobila je ove glasove. Dvadeset i četiri hiljada nije malo. Da sam htela, mogla sam i više, ali politika je umetnost, ne mogu vam objašnjavati tu politiku, zašto je premijer imao više, a ja manje. I da li sam ja to htela – objasnila je gradonačelnica opozicionim odbornicima.

“Sve najgore pišu o meni?!” iliti “novinari su krivi za sve”

Polovinu dvanaestočasovne sednice lokalnog parlamenta iskoristila je gradonačelnica Jasna Avramović, čijih je više od seset izlazaka za govornicu trajalo u proseku po tridesetak minuta. Dobar deo tog vremena, osim na samohvalisanje, etiketiranje i vređanje opozicionih odbornika, gradonačelnica je “potrošila” da najbrutalnije napadne novinare – dopisnike republičkih redakcija i našeg portala, kršeći sve kodekse javne komunikacije. Govoreći o našem i radu kolega iznela je niz neistina, poluinformacija i najgrubljih kvalifikacija, koje nisu primerene ni funkciji koju predstavlja ni instituciji u kojoj je sve to izgovorila.
-Mi smo na ovim izborima pobedili bez medija, o Jasni Avramović dopisnici nikada ništa nisu pozitivno napisali, a ja sam opet pobedila. Oni koji glasaju slabo čitaju novine i više i ne veruju novinama, pogotovu portalima, fejsbukovima i ostalo, oni znaju i daju Jasni Avramović 24.000 glasova, a Vučić dobije 29.000 glasova, iako ste vi sve najgore pisali, iako su dopisnici grada Smedereva pisali o najružnijim stvarima o gradu Smederevu, ali prosto građani znaju i vide kako žive – bila je samo jedna od konstatacija gradonačelnice Avramović.
Kontinuirani napadi izazvali su reakciju drugih odbornika iz vlasti. Tako je izvesni Mirko Škrbić sebi dao za pravo da komentariše rad novinara, navodeći da za “poslednjih deset godina nijedan lep tekst o Smederevu nije pročitao u medijima”, zaključivši pri tom da “zadatak medija jeste da privuku turiste i prikažu kako je grad lep”. Verbalni atak kulminirao je atmosferom linča, kada se jedan broj odbornika Srpske napredne stranke, pre svih izvesni “Hilton” u društvu izvesnog Zdravka Janjića, okrenuo ka delu skupštinske sale rezervisanom za novinare i počeo da nas fotografiše i cereka se. Ponašanje predstavnika građana u najvišem zakonodavnom telu i najvažnijoj instituciji grada bilo je ispod nivoa vašarske atmosfere zabeležene pod šatrama u tvrđavi tokom “Smederevske jeseni”. Nije izostalo ni direktno obraćanje istog rečima “De si ćero” jednoj od prisutnih novinarki.
Jasno se moglo čuti da je gradonačelnica Jasna Avramović odlučila da neće da daje novac za lokalne medije, iako time krši Zakon o javnom informisanju i svesno uskraćuje pravo građanima da znaju kako vlast raspolaže njihovim novcem, kako vlast organizuje rad svojih službi i administracije, kakve odluke donose Skupština grada i Gradsko veće i kako celokupan rad službenika i zaposlenih u javnim preduzećima, koje plaćaju svi Smederevci, doprinose boljem životu i standardu svakog pojedinca.
Svoj protest zbog kršenja kodeksa javne komunikacije, opozicioni odbornici svih političkih grupacija, osim Socijalističke partije Srbije, iskazali su tako što su u više navrata napuštali skupštinsku salu dok je za govornicom bila gradonačelnica Jasna Avramović.

J. Vasiljević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *