GROBLJE POPUNJENO, NOVA LOKACIJA JOŠ NIJE SPREMNA

Na smederevskom Novom groblju ostalo je samo četrdesetak mesta za sahranjivanje, što znači da će za najviše tri meseca svi kapaciteti na jedinoj preostaloj parceli biti popunjeni. Radovi na uređenju lokacije budućeg Centralnog groblja „Šeškovac“ tek su započeti, pa je pitanje gde će se i kako nakon novembra obavljati sahranjivanje.

Prema saznanjima „Smederevskih“ već duže vreme na Novom groblju nije moguće kupiti grobnicu, a grobna mesta ne prodaju se „za života“, već samo kada neko premine.

-Pošto živim u inostranstvu, a roditelji su mi ovde, zvala sam da se informišem o tome da li i na koji način mogu da kupim porodičnu grobnicu. U preduzeću su mi rekli da za sada ne postoji takva mogućnost, ali da ostavim kontakt telefon i da će me pozvati kada se za to steknu uslovi. Cena se zato zna – 446.000 dinara i nadam se da se neće menjati kada budu počeli da ih prodaju – svedoči sugrađanka sa kojom smo razgovarali.

 

NE ZNAM DI TERAM ?!

Odgovre na pitanja u vezi sa rešavanjem problema mogućeg nedostatka kapaciteta na Novom groblju, kao i tome kada će predviđena lokacija za Centralno groblje u Smederevu biti u funkciji, pokušali smo da dobijemo od direktorke JKP „Zelenilo i groblja“ Slađane Jeremić. Posle nekoliko višednevnih poziva rekla nam je da joj prosledimo mejl sa pitanjima, ali smo i nakon toga ostali bez informacija.

-Mogu da vam odgovorim tek posle Smederevske jeseni. Ne znam di teram više, ja sam toliko angažovani oko ove Smederevske jeseni i toliko posla imam, evo i sad sam na nekom sastanku, stvarno nemam vremena – objasnila nam je ona.

 

Slađana Jeremić

Trenutno, na Novom groblju kopaju se samo jedinična grobna mesta i to dublje, kako bi postojala mogućnost da se spuste dva sanduka jedan na drugi. Jedino rešenje, potom, moglo bi da bude da se kapaciteti dodatno prošire prokopavanjem drvoreda i staza, jer mesta više nema.

S druge strane, iako je planska dokumentacija završena pre nekoliko godina, na novoj lokaciji „Šeškovac“ tek su započeti pripremni radovi na infrastrukturnom opremanju. U toku je izmeštanje dalekovoda, predradnje za izgradnju trafostanice, postavljanje cevi za vodovodnu mrežu. Tenderi za realizaciju ovog posla, kako saznajemo, još nisu raspisani.

Direktor Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Nenad Krčum kaže da su oni svoj deo posla obavili:

-Još pre nekoliko godina smo uradili plan detaljne regulacije za centralno groblje, dali predračun radova, a u ovogodišnjem budžetu grada za ovaj posao namenjeno je 30 miliona dinara. Nisam upoznat sa time šta se sada tamo radi – navodi Krčum.

U planu generalne regulacije koji je Skupština grada usvojila u julu 2012-te godine jasno je navedeno da lokacija novg groblja u Kolarskoj ulici, površine oko 11 hektara, datira od 1973. godine, da je u eksploataciji više od 30 godina i da je „trenutno na krajnjoj granici iskorišćenosti kapaciteta“, te da je s obzirom na to da „ne postoje mogućnosti njegovog daljeg širenja neophodno aktivirati novoplanirane prostorne kapacitete za ovu komunalnu dlatnost“.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *