GIMNAZIJA: ENTUZIJAZAM POKRETAČKA SNAGA USPEHA

 

Smederevska Gimnazija godinama unazad važi za jednu od najboljih srednjih škola u Srbiji, pre svega kada je reč o prolaznosti đaka za dalje školovanje. Tome u prilog govori činjenica da oko 90 odsto učenika upiše fakultet, a da je među njima 60 procenata onih koji, zahvaljujući znanju koje nose iz Gimnazije, a pokažu na prijemnom ispitu, obezbede mesto na budžetu. Osim odličnog „prolaza“, gimnazijalci pokazuju zavidne rezultate na takmičenjima širom Srbije, a uspeh je, tvrdi direktor Aleksandar Marinković, u najvećoj meri rezultat izuzetnog entuzijazma profesora i učenika.

Smederevo,_Gimnazija_Smederevo,_04Tokom prethodne školske godine na takmičenjima u pojedinačnoj konkurenciji učestvovalo je 107 učenika, što je gotovo trećina ukupnog broja đaka. Najviše ih je bilo na nadmetanjima iz srpskog jezika i književnosti, ali ne zaostaju ni prirodni predmeti. Na okružnim takmičenjima prva mesta je zauzelo 17 učenika, drugih mesta bilo je 23, a treća mesta osvojilo je 13 učenika. Kada je reč o repubičkim takmičenjima osvojeno je 10 trećih, 4 druga i jedno prvo mesto, koje je smederevskoj Gimnaziji donela Emilija Đorđević, i to iz fizike. Osim toga, veliki broj učenika učestvovao je i na mnogobrojnim timskim takmičenjima iz različitish oblasti.

-Mislim da su ove godine učenici ostvarili odlične rezultate na takmičenjima, posebno na republičkim takmičenjima, gde je bilo oko 40 učenika, a osvojeno preko 20 nagrada. Državni nivo i jeste naše merilo, tu se poredimo sa drugim školama – kaže profesor Marinković.

Ističe, međutim, da je veliki problem to što se takmičenja kada je reč o profesorima svode isključivo na njihovu želju za rad sa učenicima.

-Generalno, sve je to rezultat jednog velikog entuzijazma učenika i nastavnika. Takmičenja jesu dobra za učenike, jer ih pripremaju za dalje školovanje. Kada je reč o profesorima, situacija je drugačija. Sve se svodi se sve na to da mi treba da obezbedimo sredstva da te učenike pošaljemo na takmičenja. Profesori ih vode, niko im ništa ne plaća, nemaju ni dnevnicu, tako da mislim da samo njihov entuzijazam drži na visokom nivou te rezultate. Ne postoji nikakva razlika između profesora koji ima đake koji redovno osvajaju neke nagrade i profesora koji nema takve đake. Kod učnika toga još i ima, ponekad se i napravi razlika, jer nagradama stiču pravo da konkurišu za određene stipendije, a kod profesora toga nema, sve se svodi na želju za radom – objašnjava Marinković.

Dodaje i da je, kao i na nivou cele Srbije, problem obezbeđivanje sredstava za obnavljanje opreme i ulaganje u kabinete, kako bi škola uspela da održi korak sa vremenom i novim tehnologijama. Kaže, značila bi podrška sa svih strana.

Novu školsku godinu Gimnazija dočekuje bez filološkog odeljenja, ali sa jednim odeljenjem više društvenog smera. Filološko odeljenje je ukinto zbog malog interesovanja učenika.

-Prošle godine samo 11 učenika se prijavilo za filološko odeljenja, što je manje od 50 odsto, pa su nam ipak dozvolili da upišmo tu jednu grupu. Ove,  umesto toga upisujemo jedno društveno odeljenje više, znači imaćemo 3 društvena  i 4 prirodna odeljenja. Dobro je da odeljenja nisu ukinuta, nego zamenjena, ali i to znači da će nam jedan broj profesora, pre svega filologa, na žalost, biti tehnološki višak.

Ipak, iako nema filološkog smera, učenici će biti u prlici da se u smederevskoj Gimnaziji susretnu sa zaista zanimljivim izazovom – učenjem kineskog jezika.

-Mi smo potpisali memorandum o saradnji sa Institutom Konfucije iz Beograda. Uradićemo anketu među đacima da vidimo ima li zainteresovanih, da vidimo koliko prepoznaju ovaj trenutak dolaska kineskih investitora u Smederevo. U planu je da se u oktobru krene u realizaciju, a program će biti besplatan, jer Institut Konfucije u saradnji sa kineskom ambasadom radi na propagiranju kineske kulture. Oni će obezbediti sve, mi samo dajemo prostor. Moguće je da kasnije, ukoliko za tim bud iskazana potreba, u našoj školi kineski uče i zaposleni u železari, a postoji mogućnost i da taj jezik uvedemo u nastavu kao fakultativni – objašnjava Marinković.

Tokom leta, dvoje učenika ove škole odazvalo se pozivu letnje škole u Petnici za učestvovanje u programima organizovanim za najbolje đake u Srbiji.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *