“JULIJE CEZAR” NAJBOLJI NA “TEATRU U TVRĐAVI”

Teatar Julije Cezar 8_resizeŠekspirov komad, koji prati period vladavine jednog od najpoznatijih rimskih vojskovođa i, kasnije, diktatora, “Julije Cezar”, najbolje je ostvarenje ovogodišnjeg pozorišnog festivala “Teatar u tvrđavi” po oceni stručnog žirija. Komad je rediteljsko ostvarenje Kokana Mladenovića, rađen u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor, Budva grad teatra i Centra za kulturu Svilajnac. Sergej Trifunović, koji u ovoj predstavi tumači lik Bruta, poneo je laskavo priznanje za najbolje glumačko ostvarenje po oceni publike.

Teatar u tvrdjavi nagrade 1_resize-Predstava Julije Cezar sjajnom glumačkom igrom i izborom rediteljskih postupaka ostavlja snažan utisak. Utisak koji publiku ne ostavlja ravnodušnom ni posle predstave. Sa izuzetnom lakoćom glumci pristupaju stihu velikog Šekspira. U određenim momentima igre junaka predstave javlja se bravurozna spontanost i prirodnost, što je kada je stih u pitanju veoma težak zadatak. Reditelj je uspeo u nameri da publika bude „svedok“ i aktivni učesnik u debati odnosno tribini, da li je Julije Cezar podoban da nastavi da vlada. Uspeh predstave je i zapažanje da nije lokalizovana, odnosno da je forma Šekspirovog klasika netaknuta i razumljiva u bilo kom trenutku, društvu i delu sveta. Koncentracija je na ljudskom karakteru, na vlastoljublju koji je univerzalna tema. Ono što dodatno ističe ovu predstavu u odnosu na druge u ovogodišnjoj selekciji, je činjenica da je tekst star četiri i po veka na perfektan način rastumačen publici – navodi se u obrazloženju odluke žirija, u čijem su sastavu bili dramski umetnici Nina Janković i Miodrag Radonjić, kao i pijanistkinja Dragana Dimić.

Nagrada “Mlada nada” trećeg pozorišnog festivala otišla je u ruke glumca Matije Živkovića, za ulogu “Smrdonje” u “Magarećim godinama”.Teatar Magarece Godine 8_resize

Matija Živković se temeljnom analizom i radom na ulozi Smrdonje u predstavi „Magareće godine“ za nijansu istakao svojom igrom u gotovo svim segmentima glumačkog izraza. Snažno brani i pravda svoj glumački zadatak počevši od scenskog govora, scenskog pokreta i odnosa ka drugim junacima. Izuzetno karakternoj ulozi je uz pomoć reditelja i ostatka genijalne mlade glumačke ekipe dao treću dimenziju svom junaku. Bez obzira na opasnost da se u glumačkim sredstvima pretera, u ulozi sa govornom manom, Matija se filigranskim pristupom izborio da pronađe pravu meru koja je izrodila izuzetnu duhovitost i neodoljivi šarm.

Iako je ranije najavljeno da će nagrade najboljima na ovogodišnjem festival uručiti gradonačelnica Jasna Avramović, dobitnici se nisu pojavili, a njihovo odsustvo opravdano je obavezama u pozorištima i sezonom godišnjih odmora. Nagrade će, kako je objašnjeno, biti uručene početkom naredne pozorišne sezone.

 

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *