VELIKI PISCI U MALOM GRADU: POČEO TEATAR U TVRĐAVI

 

Izvođenjem predstave „Čovek je čovek“  Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, u nesvakidašnjem ambijentu drevnog Đurđevog grada, počeo je šestodnevni program pozorišnog festivala „Teatar u tvrđavi“. Ove godine na letnjoj sceni smenjivaće se ostvarenja velikih svetskih i domaćih pisaca, od Vilijema Šekspira do Dobrice Ćosića, a cilj organizatora bio je da u prvi plan stave upravo autore.

Foto-Nenad-Zivanovic_Otvaranje Teatra
Radoslav Pavlović, predsednik organizacionog odbora „Teatra u tvrđavi“ (Foto: N. Pavlović)

-Ove godine, ovaj festival je posvećen velikim piscima, domaćim i stranima, na kojima smo odrastali, sa kojima smo postali duhovniji i bolji, koji su deo naše i svetske tradicije, koji su u određenoj meri bili zaboravljeni, zato što je zadnjih desetak godina možda važnije bilo ko je reditelj, a ne ko je Šekspir, ko je Branko Ćopić. Ovo je povratak velikim imenima – rekao je otvarajući festival Radoslav Pavlović, predsednik organizacionog odbora „Teatra u tvrđavi“.

Selekciju predstava za ovogodišnji festival Pavlović objašnjava ovako:

-Ono što je još važno, ove godine smo malo izašli iz Beograda, koliko smo mogli. Tako su tu pozorišta iz Šapca, Kruševca, iz Zrenjanina, zato što smatram da su i podeljeni ansambli izvan Beograda nešto bolji nego što je Beograd sam. Tako da ćemo imati uvid u to šta je pozorište u Srbiji. Bilo je potpuno korsinih sugestija da bude više predstava iz Beograda, jer su glumci poznati, jer su Beograđani. Ja znam neke beogradske glumce, jednog Beograđanina koji je iz Jagodine, drugi Beograđanin iz Kolašina, treći iz Velikog sela kraj Sombora, četvrti je iz Kruševca, tako da je tih Beograđana puno, i ovaj puta ćemo ići šire po Srbiji, a manje po Beogradu. Mislim da ćete uživati u ovih šest dana, u velikim imenima, u velikim glumačkim ostvarenjima, i da ćemo na taj način odati neku počast ovom prostoru i slavnoj dinastiji Brankovića.

Osim nagrada stručnog žirija, za najbolju predstavu i mladu nadu, i ove godine biće dodeljena nagrada za najbolje glumačko ostvarenje po oceni publike. Zato organizatori zaljubljenicima u teatar poručuju „Dobro došli u pozorište“, jer vrata Malog grada smederevske tvrđave biće otvorena do 11. jula.

J.V.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *