TEATAR U TVRĐAVI: OD ŠEKSPIRA DO ĆOSIĆA

 

Pod sloganom “Dobro došli u pozorište”, u Malom gradu smederevske tvrđave, od 6. do 11. jula, održava se pozorišni festival “Teatar u tvrđavi”. Treće izdanje festivala biće u znaku velikih pisaca, tako da će na reperotaru biti predstave nastale po delima velikana kakvi su Vilijam Šekspir i Bertolt  Breht, ugledni autor  Majkl Frejn, ali i značajnih domaćih stvaralaca: Brane Crnčevića, Dobrice Ćosića i Branka Ćopića.

Covek-je-covek_plakatFestivalski program, u sredu, 6. jula, otvara Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina sa predstavom „Čovek je čovek“ po scenariju Bertolta Brehta, a u režiji Anđelke Nikolić. Predstava, navode organizatori, tematizuje sudbinu čoveka u okolnostima obeleženim imperijalnim i kolonijalnim pretenzijama i delovanjima, i suočava sa pitanjima mehanizama moći i čovekove potlačenosti.

Drugi dan festivala organizaori su najavili kao „porodični dan“ jer je u programskoj ponudi predstava „Magareće godine“ po delu Branka Ćopića, u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, u režiji Marka Manojlovića. Predstava vodi gledaoce putem evociranja mladalačkog i nepomućenog osećaja za pravedno i namenjena je publici od 8 godina pa naviše, tako da je zajednički mogu pratiti roditelji i deca.

Isto pozorište gostuje na letnjoj sceni Malog grada i trećeg dana festivala, sa predstavom „Iza kulisa“ koju je prema delu Majkla Frejna, jednom od najigranijih komada svetske dramaturgije, režirao Jug Radivojević. Duhovita posveta pozorištu, predstava „Iza kulisa“ u kojoj glumci tumače glumce na zabavan i komičan način prikazuje kako zbivanja na sceni, tako i život glumaca van njihovih pozorišnih uloga.

-Predstava „Julije Cezar“ po tragediji  klasika Vilijema Šekspira od čije se smrti ove godine navršava četiri veka, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor, Grad Teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, na repertoaru „Teatra u tvrđavi“ je 9. jula. Likovi ove tragedije, u kojoj možemo prepoznati našu savremenost, protagonisti su priče o krahu revolucionarnih htenja, o revoluciji i političkom prevratu koji se, kako objašnjava reditelj, „kompromituju u sopstvenoj nemoći, obesmišljavajući tako fenomen istinske demokratije“ – navode organizatori.

“Kafanica, sudnica, ludnica“ ili „satirično kabaretsko farsična alegorija o uzrocima posrtanja kroz vreme našeg malog naroda“ Brane Crnčevića, rediteljsko ostvarenje Miroslava Trifunovića, pozorišnu publiku očekuje petog festivalskog dana. Sa tom predstavom koja se bavi našim mentalitetom, odnosom prema sebi, državi, vlasti Šabačko pozorište nastupa na ovogodišnjem festivalu.Kafanica-sudnica-ludnica_plakat

Poslednja u nizu predstava koje će se igrati na trećem „Teataru u tvrđavi“ je„Valjevska bolnica“, nastala prema trećem delu romana – sage „Vreme smrti“ Dobrice Ćosića. Prema rečima Radoslava Pavlovića, radi se o piscu koji nas je „podsetio na stradanje i junaštvo naših bliskih predaka“, čini se, posle sto godina zaboravljenih, „zbog čega možda danas i stradamo“. Predstavu „Valjevska bolnica“ rađenu u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice režirao je Slavenko Saletović, a delo koje će se igrati u Smederevu 11. jula, prema uverenju reditelja, predstava je kakvu Ćosić zaslužuje, moderna i prijemčiva, nešto što se tiče svih Srba i svih ljudi.

Sve predstave su u konkurenciji za nagradu za najbolju predstavu  po oceni stručnog žirija. Dobitniku se dodeljuje statueta sa likom despota Đurđa Brankovića. Osim te, na „Teatru u tvrđavi“, dodeljuju se još i nagrada “Mlada nada” po oceni stručnog žirija, a dobitniku će pripasti statueta sa likom Mare Branković, kao i nagrada za najbolje glumačko ostvarenje po oceni publike. U stručnom žiriju  trećeg „Teatra u tvrđavi“ biće dramska umetnica Nina Janković, dramski umetnik Miodrag Radonjić i pijanistkinja Dragana Dimić.

Organizatori podsećaju da je cena ulaznice za svaku festivalsku predstavu 200 dinara, dok komplet ulaznica za šest predstava zaljubljenici u teatar mogu kupiti za 1000 dinara.

Pokrovitelj festivala je grad Smederevo, a realizuje ga Centar za kulturu Smederevo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *