NEPOTIZAM BEZ PREMCA: OBE ĆERKE DIREKTORKE DOMA ZDRAVLJA DOBILE SPECIJALIZACIJU

 

Šest meseci nakon prve, i druga ćerka bliznakinja direktorke Doma zdravlja dobila specijalizaciju. Sindikati najavljuju proveru ispravnosti odluke. Agencija za borbu protiv korupcije: direktorka postupila po našim preporukama

dom zdravlja sdIako je Agencija za borbu protiv korupcije, početkom maja donela preporuku o smeni direktorke Doma zdravlja Svetlane Mihić Jovanović zbog toga što je ćerki Jovani Jovanović dodelila specijalizaciju, nedugo zatim, specijalizaciju je dobila i njena druga ćerka – Jelena Jovanović Marković. Spornu odluku potpisala je predsednica Upravnog odbora, a u sindikatu sumnjaju da je time prekršen pravilnik i navode da će, ukoliko utvrde da je bilo nepravilnosti, protiv odgovornih podneti i krivične prijave.

Na interni oglas za tri specijalizacije iz stomatologije u ovoj godini, prijavilo se šest kandidata. Među stomatolozima kojima je odobrena, bila je, ni manje ni više, nego druga ćerka direktorke Doma zdravlja. Tako je za samo osam meseci „direktorovanja“ Svetlana Mihić Jovanović obema ćerkama obezbedila usavršavanje, a sumnja u sukob interesa ovog puta „pokrivena“ je odlukom Upravnog odbora.

– Odluku o dodeli ostalih specijalizacije potpisala je direktorka, dok je o specijalizaciji njene ćerke, odlučio Upravni odbor. U obrazloženju je navedeno da je to urađeno po preporuci Agnecije za borbu protiv korupcije, kako bi bio izbegnut sukob interesa – kaže Vesna Petković, predsednica sindikata „Sloga“ smederevskog Doma zdravlja.

U sindikatu sumnjaju, da osim očiglednog nepotizma, u ovom slučaju ima prostora za ispitivanje odgovornosti.

-Ukoliko u međuvremenu nije tajno promenjen, ovim je prekršen pravilnik koji jasno definiše da jedino direktor, u dogovoru sa načelnicima službi, ima diskreciono pravo da dodeljuje specijalizacije. U najmanju ruku, ovakva odluka nam je malo čudna. Sindikat „Sloga“ će u najskorije vreme proveriti njenu ispravnost i u slučaju nepravilnosti podneti krivičnu prijavu – objašnjava Petkovićeva.

U Agenciji za borbu protiv korupcije navode da je direktorka Doma zdravlja izjavila žalbu na rešenje kojim je preporučena njena smena zbog slučaja dodele specijalizacije prvoj ćerki Jovani Jovanović, te da je žalbeni postupak još u toku. U vezi sa specijalizacijom druge ćerke Jelene Jovanović Marković, direktorka je, kažu, postupala u skladu sa njihovom preporukom.

-Rešenjem direktora Agencije za borbu protiv korupcije izrečena je mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije direktora Doma zdravlja Smederevo zbog sukoba interesa koji je imala u vezi sa dodeljivanjem specijalizacije svojoj ćerki Jovani Jovanović. Protiv navedenog rešenja direktora Agencije imenovana je izjavila žalbu i postupak po žalbi je u toku, pa stoga navedeno rešenje nije konačno. U vezi sa odlukom od 25.05.2016. godine, koja se odnosi na drugu ćerku Jelenu Jovanović Marković, Svetlana Mihić Jovanović obavestila je Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa, pa joj je dato mišljenje kojim su predložene mere za otklanjanje sukoba interesa po kojem je i postupila – navodi se u odgovoru koji nam je dostavljen iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Podsećamo, Svetlana Mihić Jovanović je u septembru prošle godine, nepunih mesec dana pošto je postavljena za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja, specijalizaciju iz oblasti protetike, dodelila svojoj prvoj ćerki bliznakinji. Tada su reagovali sindikati, a pošto je ispitala slučaj, Agencija za brobu protiv korupcije 12. maja ove godine donela je preporuku da direktorka, zbog sukoba interesa, bude razrešena sa funkcije. Međutim, već 18. maja, doneta je odluka da specijalizaciju iz ortopedije vilice dobije njena druga ćerka bliznakinja.

Pokušali smo da komentar u vezi sa ovim odlukama i preporukom za smenu Agencije za borbu protiv korupcije dobijemo i od Svetlane Mihić Jovanović, ali je prilikom naših poziva direktorka  bila „na sastanku“ ili „zauzeta“.

J.V.

 

 

 

 

Comments are closed.