AVRAMOVIĆEVA REIZABRANA, SPS OSTAO „KRATKIH RUKAVA“

Posle više meseci pauze, u jednom danu održane dve sednice Skupštine grada. Naprednjaci sami u vlasti, socijalisti ostali bez funkcija. Opozicija protiv svih kadrovskih rešenja, traži pristojnost u parlamentu i transparentnost u radu lokalne samouprave.

Na prvoj, konstitutivnoj sednici Skupštine grada, održanoj dva meseca nakon lokalnih izbora, Jasna Avramović ponovo je, kao jedini kandidat, izabrana za gradonačelnika Smedereva. Drugi čovek grada, kao i do sada, biće Bojan Teofilović. Za predsednika Skupštine izabran je dosadašnji zamenik Bogoljub Spasojević, dok je na njegovo mesto došao član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, Miša Ivković. Za članove Gradskog veća izabrano je, osim tri stara, Mirka Đurića, Dejana Milenkovića i Zorana Mišeljića, i šest novih – Jasmina Vojinović, Svetlana Mihajlović, Radiša Jovanović, Jelena Lalić, Branislav Drobnjaković i Miljana Kravić.

_

  O POMOĆI POLJOPRIVREDNICIMA POSLE REBALANSA BUDŽETA

 

 

 

Tokom sednice odbornici Demokratske i Demokratske stranke Srbije insistirali su da predsednik Skupštine u što kraćem roku zakaže posebnu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o mogućnostima da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpeli štetu prilikom nedavnih nepogoda. Gradonačelnica Jasna Avramović je njihovo zalaganje nazvala politikantskim i istakla da je već dogovorila sastanak sa poljoprivrednicima koji su joj se obratili, te da će o konkretnim merama koje će lokalna samouprava preduzeti moći da se govori tek nakon rebalansa budžeta, jer sada nema sredstava predviđenih za tu namenu.

Ako je i bilo kakvih nedoumica o učešću socijalista u lokalnoj vlasti, više ih nema. Iz podele karata, jasno je da će gradom na Dunavu Srpska napredna stranka vladati samostalno, bez dojučerašnjeg koalicionog partnera Socijalističke partije Srbije. Da vrata vlasti “starim drugovima” ipak nisu potpuno zatvorena, pokazalo je glasanje o predloženim kadrovskim rešenjima naprednjaka, koja su listom podržali svi odbornici SPS-a, a prostor za to, čini se, ostavila je i reizabrana prva dama, koja je već najavila skore promene Statuta grada i povećanje broja svojih saradnika.odbornici

-Za sada nismo deo vladajuće koalicije. Još uvek nije formirana Vlada Srbije, videćemo šta će se dešavati – kratko je rekao Branče Stojanović iz Socijalističke partije Srbije, koji se nakon višegodišnjeg predsedavanja lokalnim parlamentom vratio na klupu za odbornike.

I dok socijalisti daju bezrezervnu podršku novoj vlasti, opozicija je jednoglasna da ne može da podrži politiku koju u Smederevu sporovodi Jasna Avramović.

Prvi kamen spoticanja bio je izbor predsednika i zamenika predsednika Skupštine grada. Dok sporenja oko Bogoljuba Spasojevića nije bilo mnogo, vladajućoj većini zamereno je da je Miša Ivković, dosadašnji član veća za obrazovanje, nagrađen višom funkcijom, iako ni svoj prethodni posao nije obavljao kako treba.

-Za godpodina Bogoljuba Spasojevića smatram da je kao zamenik korektno vodio sednice, ali ono na šta bih se osvrnuo je gospodin Miša Ivković, koji je očigledno nagrađen, a da ništa nije uradio u resoru prosvete i obrazovanja. Setimo se podizanja ekonomske cene vrtića sa 13 na 20 hiljada dinara, da su ukinuti popusti i povlastice za samohrane roditelje, kao i za roditelje sa dvoje ili više dece. Takođe bih napomenuo da su vaspitači njegovom voljom primani da rade ne prateći dinamiku ljudi koji su na birou, nego jednostavno, Miša Ivković je bio taj koji je odlučivao ko može i kada da krene da radi u vrtiću. Što se tiče škola, ako ih je obilazio, a mislim da jeste, mogao je da vidi da nema uslova za rad. Smatram da Miša Ivković ne bi trebalo da bude izabran, izuzev, ako oni koji su loše radili treba da budu nagrađeni, a to je već neka nova politika – rekao je Jovica Vujović iz Demokratske stranke.

Neki predstavnici opozicije imali su dodatne nedoumice  u vezi sa dvojicom kandidata za čelne pozicije lokalnog parlamenta.

_

 

PRIMITIVIZAM JEDNOG ODBORNIKA

Bez neprimerenog ponašanja i ispada odbornika nije prošla ni ova, prva sednica Skupštine grada, a pojedinim “novajlijama” u lokalnom parlamentu, sednica je zaličila na rijaliti program. Za to se potrudio naprednjak Dragutin Mirković zvani Mačor iz Drugovca, povratnik u skupštinske klupe,  koji je vređao pripadnike opozicije, pojedincima pominjući čak i najbliže srodnike. Povod za to bio je, kako je sam naveo, napad koji je u holu pretrpeo od Jovice Vujovića iz Demokratske stranke. Vujović je demantovao njegove navode, istovremeno zamolivši predsednika Skupštine da ubuduće ne dozvoli slične ispade. Autentično obraćanje odbornika Mirkovića za skupštinskom govornicom prenosimo u celosti u vidu tonskog zapisa.

 

-Za gospodina Mišu Ivkovića nije rečeno koji univerzitet je završio, Bogoljub Spasojević je završio u Nišu. Čini mi se da nijedan od njih nije završio ovaj beogradski, najbolji, jedini koji se nalazi na Šangajskoj listi svih univerziteta u svetu. Drugo moje pitanje jeste da li će njih dvojica biti na stalnom radu u Skupštini – pitao je magistar Milutin Vučković, odbornik liste Dosta je bilo.

-U ime građana koji su glasali za nas i time nam dali mandat da ih ovde zastupamo, izjavljujem da naša odbornička grupa ne može i neće da podrži bivšu vladajuću koaliciju okupljenu oko Srpske napredne stranke, jer se sa njima ne slažemo ni ideološki, ni suštinski, ni formalno ni funkcionalno. Samim tim se ne slažemo ni sa kadrovskim predlozima za najvažnije političke funkcije  Što se idelogije SNS tiče, ona se sastoji u jednom, a to je doći i ostati na vlasti. Što se tiče osnovnih političkih principa, tu se ne slažemo suštinski, jer za nas su osnovni principi transparentnost, stručnost, odgovornost, što ne karakteriše sadašnju koaliciju okupljenu oko Srpske napredne stranke. Sve se svodi na to da kompletnu vlast sprovode pojedinci koji odlučuju o svemu – rekao je, između ostalog, doktor Dragan Rudinac, šef odbroničke grupe Dosta je bilo.

gradonacelnica i njen zamenik-Što se tiče naše odborničke grupe Srpski pokret Dveri – Demokratska stranka Srbije, zbog politike koja se vodila i koja će se voditi u narednom periodu, mi nećemo podržati predložena rešenja – jasan je bio Igor Švonja, šef ove odborničke grupe.

Zahvalivši se svim građanima koji su na izborima 24. aprila dali podršku Srpskoj naprednoj stranci, i bivšim koalicionim partnerima, gradonačelnica Jasna Avramović, obrazlažući predloge za svog zamenika i članove Gradskog veća, istakla je da će svi zajedno nastaviti trasom kojom su do sada išli, a to su prosperitet grada Smedereva, pre svega privredni, a nakon toga kulturni i obrazovani.

_

NEMA SNIMANJA!

 

 

Tok sednice i izlaganje učesnika u raspravi snimala je telefonom odbornica Ljiljana Vidojković sa liste “Dosta je bilo”, zbog čega joj se, kako tvrdi, negativnim komentarima obraćala i sama gradonačelnica. Iako je sednica javna, a Vidojkovićeva isticala da to nije zabranjeno, predsednik Skupštine Bogoljub Spasojević insistirao je da to ne radi, obrazlažući joj da poslovnik predviđa da samo akreditovani mediji mogu da snimaju skupštinska zasedanja. Građani su, međutim, ostali bez mogućnosti i prilike da vide šta se dešavalo tokom dana na dvema sednicama Skupštine grada, s obzirom na to da lokalna samouprava četiri meseca opstruira proces okončanja privatizacije Televizije Smedervo, ne dozvoljavajući pristup novim vlasnicima. Na “urgenciju” Gradske uprave, sada već bivša direktorka Nevena Ćirković, neovlašćeno je prekinula emitovanje programa, a imovinu izmestila iz sedišta firme, čime je načinila nekoliko krivičnih dela, pre svih, povredu slobode govora i javnog istupanja.

-U ovom intervalu od 45 dana ja sam obezbedila, sa svojim saradnicima, još 2.400 novih radnih mesta koja će se desiti do 2017. godine, i to su radna mesta mimo železare i mimo investicija koje će doći u novoj industrijskoj zoni, na potesu rafinerije, na kojem očekujem novih 5.000 radnih mesta. Uveliko ćemo krenuti sa izmeštanjem koloseka iz centra grada, tako da će Smederevo dobiti pravu turističku luku. Robna luka će u naredne dve do tri godine biti urađena na površini od 1,5 kilometra. Biće lepih iznenađenja za sve nas. Da bismo sve to uradili moramo da imamo dobar tim – istakla je gradonačelnica Avramović, najavivši povećanje broja članova Gradskog veća, jer joj je zbog ubrzanog razvoja potreban veći broj saradnika.

Avramovićeva je rekla da će mesta u gradskoj vlasti biti za svakoga, kojoj god grupaciji da pripada, ko ima dobru ideju i spreman je da se žrtvuje za grad. Istakla je, takođe, da su za nju podjednako važni svi građani Smedereva, bez obzira na to da li su i kome dali podršku na izborima.

Jasno navodeći argumente protiv reizbora Avramovićeve na mesto gradonačelnika, opozicija je još jednom ukazala na netransparentnost rada lokalne samouprave, nepoštovanje demokratskih principa i institucija u prethodnom periodu.

– Gradonačelnica je u prethodnom mandatu smatrala da je poželjno da se meša u sve i da donosi odluke o svemu, iako to, naravno, nema nikakve veze sa demokratijom. Degradirane su sve institucije koje bi trebalo samostalno da donose važne odluke, jer ne smeju da se suprotstave gradonačelnici. Najvažnija institucija, predstavničko telo, ovaj parlament, je takođe degradiran i izvrgavan ruglu. Zbog svega toga mi ne možemo da podržimo Jasnu Avramović da to i dalje radi u gradu – rekao je Aca Cvetnaović sa liste “Dosta je bilo”.

Pošto je završena konstitutivna, u nastavku je održana i druga, vanredna sednica Skupštine grada, na kojoj su odbornici prihvatili nacrt odluke o uspostvaljanju pobratimskih odnosa između našeg i grada Žilobia iz Belorusije.

SNS ILI POKRET ZA SMEDEREVO?

Zanimljivo je da je za predsednika Skupštine grada izabran Bogoljub Spasojević sa liste “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, za koga se znalo da je jedini ostao u “Pokretu za Smederevo” i  koji je kao član te grupe građana odbio da pristupi Srpskoj naprednoj stranci, kada je to pre tri godine uradila cela odbornička grupa na čelu sa gradonačelnicom Jasnom Avramović. Ispostavilo se, međutim, da su svi koji su pristupili naprednjacima još uvek članovi “Pokreta za Smederevo”, što je na pitanje naša novinarke potvrdio i sam Spasojević. To je obrazložio činjenicom da grupa građana “Pokret za Smederevo” kao udruženje svojim članovima ne onemogućava pristup drugoj stranačkoj organizaciji. Iako se često poziva na premijera Aleksandra Vučića, da “prva ljubav zaborava nema”, potvrdila je tokom svog izlaganja za skupštinskog govornicom i gradonačelnica, govoreći o izbornom rezultatu koji je ostvarila na lokalnim izborima.glasanjee

-Želim da se zahvalim svim građanima Smedereva koji su glasali 24.04. i dali 24.500 glasova za listu “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”. Želim da se za trenutak vratim unazad, do 2005. godine, kada je “Pokret za Smederevo” imao 6 odbornika, naredne 2008. godine imao 8 odbornika, 2012. godine 20 odbornika  i 2016. godine 44 odbornika – istakla je ona, praćena gromoglasnim aplauzom odbornika vladajuće većine, za koje sada definitivno nije jasno da li predstavlaju listu na kojoj su se kandidovali ili listu “Pokreta za Smederevo” koji ni učestvovao na poslednjim lokalnim izborima.

J.V.

One thought on “AVRAMOVIĆEVA REIZABRANA, SPS OSTAO „KRATKIH RUKAVA“

  • 26. juna 2016. at 19:25
    Permalink

    U poslovniku ne pise da je samo akreditovanim novinarima dozvoljeno da snimaju. Cak se snimanje ni ne pominje. Pravnici su to znali i zato nisu mogli citava tri sata da navedu koji je to clan koji brani snimanje. Predsedavajuci je pretio opomenom, ali nije smeo da je izrekne jer za nju nema osnova. Izgleda da ce Upravni sud da poducava SNS u Smederevu.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *