PREPORUKA AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: SMENITI DIREKTORKU DOMA ZDRAVLJA

 

Agencija za borbu protiv korupcije donela je preporuku da direktorka smederevskog Doma zdravlja Svetlana Mihić Jovanović bude  razrešena sa funkcije zbog sukoba interesa, jer je u septembru prošle godine na specijalizaciju iz stomatološke protetike, pri izboru od sedam kandidata, na specijalizaciju uputila svoju ćerku Jovanu Jovanović, o čemu su „Smederevske“ već pisale.

svetlana mihic jovanovic izvor nase novine
Svetlana Mihić Jovanović

U obrazloženju preproruke navedeno je da je Svetlana Mihić Jovanović na ovaj način javni interes podredila privatnom, i javnu funkciju iskoristila za sticanje pogodnosti za povezano lice (u ovom slučaju, krvnog srodnika funkcionera u prvoj liniji).

-Pritom, ona nije učinila sve što je bilo potrebno radi zaštite javnog inetersa, jer je u navedenoj situaciji imala privatni interes koji je mogao da utiče, a u svakom slučaju je izgledalo kao da utiče, na njenu nepristrasnost u vršenju javne funkcije direktora Doma zdravlja, čime je ugrozila poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije – navedeno je, između ostalog, u obrazloženju preporuke za razrešenje Svetlane Mihić Jovanović.

Uvidom u dokumentaciju, Agencija je konstatovala da je Svetlana Mihić Jovanović, ovakvim svojim postupkom,  istovremeno iz izbornog postupka praktično eliminisala drugu kandidatkinju za upućivanje na specijalizaciju iz stomatološke protetike, ali i preostale kandidate koji su se prijavili na interni oglas.

Sa odlukom da upravo svoju ćerku uputi na specijalizaciju za potrebe Doma zdravlja, i eventualnoj sumnji u sukob interesa, direktorka Svetlana Mihić Jovanović nije upoznala Agenciju za borbu protiv korupcije, iako je zakon obavezuje da to učini u roku od osam dana.

U svom izjašnjavanju direktorka je, između ostalog, navela da je pravna služba Doma zdravlja nije na vreme adekvatno upozorila na njene zakonske obaveze. U Agenciji za borbu protiv korupcije ističu da nepoznavanje zakona nije opravdan razlog za neispunjenje zakonske obaveze, kao ni da pravna služba Doma zdravlja nije bila u obavezi da je upozori na to, jer su ove zakonske obaveze ličnog karaktera.

Preporuka o smeni direktorke dostavljena je i Skupštini grada, koja je Svetlanu Mihić Jovanović početkom avgusta prošle godine imenovala na tu funkciju. Da li će preporuka biti konačna, znaće se kada se okonča žalbeni postuapk koji je u toku.

J.V.

3 thoughts on “PREPORUKA AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: SMENITI DIREKTORKU DOMA ZDRAVLJA

 • 27. juna 2016. at 01:23
  Permalink

  SMEDEREVSKA BOLNICA JE UGROZILA ILI UNISTILA MNOGE ZIVOTE:JA SAM MAJKA DVOJE MALOLETNE DECE BEZ ZAPOLENJA A BAS TO NEZAPOSLENJE MI JE OMOGUCILA DOKTORKA SA PLASTICNE HIRURGIJE JER MI JE UNISTILA ZIVOT POSLE RUTINSKE OPERACIJE:
  PRE PET GODINA SAM OPERISALA RUKU KOD MARINE I OSTALA TAKO RECI INVALID DA SADA NEMOGU DA ZARADIM ZA SVOJU DECU SRAMOTA JE KAKVE DOKTORE IMAMO A I SUDIJE

  Reply
 • 23. juna 2016. at 15:20
  Permalink

  Bila bi kreten da to nije uradila, ona je pre svega majka. Njena ćerka, siguran sam, nema lažnu diplomu. Pitam vas, ko za svoje dete ne bi to uradio?

  Reply
  • 2. jula 2016. at 09:22
   Permalink

   Takav nacin razmisljanja, njen i tvoj, nas je i doveo dovde. Da samo podobni (politicki, porodicno…) mogu da se nadaju necemu u drustvenom sektoru.
   Ovi ostali kandidati, sto im ova nije mama, nikad nece dobiti specijalizaciju…bez obzira na znanje, staz i ko zna sta sve jos sto treba da budu kriterijumi. Dobice mamima cerka.

   Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *