UDARIO TUŽIOCA I PRETIO MU SMRĆU

 

Zoran Jovanović (47) iz Smedereva u četvrtak uveče je, u kafiću „Gambini“ u centru grada, fizički napao zamenika osnovnog javnog tužioca Sašu Mrkića i pretio mu smrću. Povod za napad je, kako saznajemo, postupak za nasilje u porodici koji se pred Osnovnim sudom u Smederevu vodi protiv Jovanovića.

7b82bf0a-357b-46d5-9769-6ae6749d7be3
Mesto napada – ksfić „Gambini“

Prema navodima očevidaca incidenta, Jovanović je prolazio pored kafića u kojem je za jednim stolom, sa gazdom objekta, sedeo Mrkić. Kada ga je uočio, Jovanović mu je prišao i prvo ga verbalno napao rečima: „Zapamtićeš ti mene, videćeš šta će da ti se desi. Imam ja metak i za tebe i za moju ženu i za policajca koji je lažno svedočio protiv mene na suđenju“. Nakon toga Jovanović je udario Mrkića i udaljio se od mesta napada. Zameniku tužioca su nakon pregleda u bolnici konstatovane lakše telesne povrede.

Kako saznajemo, protiv Jovanovića se vodi postupak jer je bio nasilan prema bivšoj supruzi. I nakon razvoda često je presreće i preti joj ubistvom i to traje više od godinu dana.Tokom suđenja rađeno je i psihijatrijsko veštačenje i utvrđeno da je Jovanović neuračunljiv.

-Više puta je dolazio u Osnovno javno tužilaštvo i pretio zaposlenima, a pretnje je pretrpela i veštak koja je radila veštačenje o njegovom stanju za potrebe postupka koji se protiv njega vodi. Tužilaštvo je u njegovom slučaju predložilo zatvaranje u ustanovu, s obzirom na to da je procenjeno da je neuračunljiv i opasan. Međutim, izrečena je mera bezbednosti obaveznog lečenja na slobodi, tako da Jovanović nastavlja da niže incidente i mi se zaista više ne osećamo bezbedno – svedoče naši izvori iz Tužilaštva.

Osnovno javno tužilaštvo je izmešteno iz zgrade suda u prostor pored objekta Gradske uprave. Osnovni javni tužilac Dragana Popović kaže da su na taj način zaposleni ostali bez adekvatne zaštite.

-Osuđujemo napad na zamenika tužioca Sašu Mrkića, jer smatramo da je to napad na sve nas. Problem je što u tužilaštvu nemamo sudsku stražu, kao ni detektor za metal, što definitivno doprinosi da se ne osećamo bezbedno. Neophodno je da se utvrdi odgovornost za ovaj napad kojim je ugrožen život zamenika tužioca, kako bi se na taj način posredno garantovala bezbednost svim nosiocima pravosudnih funkcija – kaže tužiteljka.

U policiji potvrđuju da su Jovanovića priveli odmah nakon prijave incidenta i da mu je određena mera zadržavanja. Protiv njega će biti podneta krivična prijava za ugrožavanje sigurnosti prema službenom licu, za koje je zaprećena kazna od 6 meseci do pet godina zatvora.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *