TADIĆ: DEMOKRATIJA JE DOVEDENA U PITANJE, A BEZ DEMOKRATIJE NEMA RAZVOJA

 

-Sad se prisećam svih dana ovde u Smederevu. Bio sam ovde devedesetih, u borbi za demokratiju. I to je urađeno. A onda je demokratija dovedena u pitanje. A bez demokratije nema razvoja, i to je jedan od najvećih problema sa kojima se suočavamo – prve su reči kojima se lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić u Smederevu obratio simpatizerima i građanima okupljenim na glavnom gradskom trgu.

tadic-u-sdu-1024x576
Razgovor sa građanima

Promovišući program koalicije „Savez za bolju Srbiju“, u kojoj SDS nastupa sa LDP-om i LSV-om, Tadić se posebno osvrnuo na ekonomske probleme u Srbiji. Tvrdi da aktuelna vlast „ne zna da radi taj posao i da u investicionom smislu imamo potpuni slom“.

– Daj Bože da u Smederevo dođe kineski partner. Ono što je apsolutna neistina, što je izrekao premijer, jeste da smo mi zatvorili železaru. Naprotiv, održali smo je u kakvom-takvom životu da bi se pronašlo ovo rešenje. I sam sam pokušavao da ga nađem, mi smo imali tu nesreću da je „Ju Es Stil“ otišao neposredno pred izbore 2012. godine, ali to je problem sa stranim investitorima. Vrlina je kada dođu i donesu nove tehnologije. Nadam se da će se to ovde desiti. Ono što me jako brine to je što niko ne zna šta piše u ugovoru, a još me više brine da ova vlada i njen premijer imaju potpuno jasno uspostavljen običaj da kažu nešto što ne odgovara ugovoru. Imali smo pre par dana Barič i proizvodnju kompresora. Nije 1.400 radnika, kao što je rečeno na polaganju kamena temeljca, nego 770 radnika i nije sledeće godine, nego za sedam godina. I nije doprinos našem budžetu, jer je to bescarinska zona, ništa ne dolazi u naš budžet i to je sve drugačije od onoga što je prezentovano – navodi Tadić, dodavši da je to manir ove vlade od početka, od trenutka kada su tvrdili da su izbori pokradeni, što nije istina.

Iako se aktuelna vlast hvali detajkunizacijom Srbije, realnost je, kaže, potpuno drugačija.

-Oni su krenuli u neke procese protiv nekih tajkuna. Samo nekih tajkuna. Ne protiv svih. Tajkunizacija Srbije sada ima neku drugu dimenziju. Sada tajkuni Srpske napredne stranke počinju da vladaju – tvrdi Tadić, navodeći kao primer slučaj Zvonka Veslinovića, koji je pre nekoliko dana oslobođen optužbi da je protivpravno prisvojio 32 kamiona u vlasništvu Hipo Alpe Adria Lizinga.

-Oslobođen je dan nakon što je izrečena presuda sinu gospodina Miškovića za poreski prekršaj. Napravi se jedna dimna zavesa, a onda se oslobodi njihov tajkun. A taj tajkun, gospodin Veselinović, vlasnik je ili stoji iza firme „Nukleus“, koja dobija poslove u izgradnji auto-puteva. A to nije firma koja ima ozbiljan inženjerski kadar i veliki potencijal u građevinskoj industriji, nego je njen cilj da zauzme prostor za gradnju i dobije značajan profit. Znači, imamo samo zamenu jednih tajkuna drugim tajkunima. I nemamo detajkunizaciju Srbije, već urušavanje pravnog i privrednog poretka u zemlji – navodi Tadić, ističući da su svojevremeno KFOR i EULEKS  Veselinovića označili kao učesnika u napadima na predstavnike međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji, zbog čega je Srbija imala ogroman međunarodni problem.

Tvrdi da će, ukoliko ne pobede na ovim izborima, Socijaldemokratska stranka biti žestoka opozicija, i da neće ući u koaliciju ni sa Vučićem, ni sa strankama u vlasti. Ukoliko pobedi, ponovo će vratiti investicioni ciklus koji su ranije pokrenuli. I povećati penzije.

-Nije istina da smo povećanjem penzija ugrozili makroekonomsku stabilnost, jer smo taj nedostatak ispeglali dve godine nakon toga. Smatram da je to bila ispravna odluka, jer su penzioneri bili deklasirani u godinama pre tog povećanja. Više je uzeto od penzionera, nego svima ostalima, i to je bila mera socijalne pravde. Naša odluka je da odmah vratimo penzije i odmah obavimo restruktuiranje javnog sektora – ističe Tadić.

Kaže da Smederevo ima izuzetan potencijal za razvoj poljoprivrede, ali da za to moraju da budu stvoreni uslovi i obezbedi tržište za ono što će biti proizvedeno.

-Mi smo na oko 460 miliona evra podigli vrednost izvoza voća. Subvencije su bile 120 evra po hektaru, sada su 4.000 dinara. To je ogromna razlika, a bez subvencija nema konkurentnosti. Jedna od naših ideja bila je i distributivni centar u blizini Moskve, ali ova vlada nije ništa uradila na tome – tvrdi Tadić.

Konstatuje da je stanje u medijima katastrofalno, te da deo odgovornosti za takvu situaciju snosi i sam. Ističe da „bez medija nema demokratije, bez demokratije na evropskom tlu nema ekonomskog razvoja“. Poručuje građanima da se ne plaše i poziva ih da izađu na izbore.

– Izađite na izbore i glasajte onako kako smatrate da treba, a ja smtaram da treba da glasate za listu broj sedam i za „Savez za bolju Srbiju“ – zaključuje Tadić.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *