SMEDEREVO: (POST)IZBORNA TIŠINA

 

Za razliku od republičkog nivoa, gde se strasti oko nedavno održanih izbora ne stišavaju, u gradu na Dunavu nedelju dana u javnosti ni glasa o njima – ne oglašavaju se ni pobednici ni poraženi, niti grupacije koje su uspele da, zahvaljujući poverenju građana, izbore svoje mesto u odborničkim klupama. Iz subotnje predizborne tišine prešli smo u postizbornu tišinu u ponedeljak. A nedelja, 24. april? Čovek bi pomislio da smo je prespavali, dubokim, zimskim snom. Uklapa se u meteorološke prilike.

Da je lokalnih izbora u Smederevu bilo podsetila je samo ažurnost Gradske izborne komisije, koja je na zvaničnom sajtu grada istakla izborne rezultate. Broj građana sa pravom glasa, broj izašlih, broj glasalih, broj nevažećih listića, pa onda osvojeni glasovi… Cifre, bez procenata. Ko će to još preračunavati…

I tako, prema preliminarnim, ujedno zvaničnim i konačnim rezultatima, Srpska napredna stranka odnela je ubedljivu pobedu na lokalnim izborima. Iako je rezultat smederevskih naprednjaka procentualno ispod republičkog proseka i niži u odnosu na veći broj gradova i opština u Srbiji, SNS će, sa osvojenih 23. 475 glasova imati 44 od 70 odbornika u lokalnom parlamentu. Iza su ostale Socijalistička partija Srbije sa 4.832 glasa i 9 odborničkih mandata, Demokratska stranka sa 4.349 glasova i 8 odborničkih mandata i koalicija DSS-Dveri sa 2.568 glasova i 4 odbornička mandata. Iznenađenje je, izbornim rezultatom, načinila lista „Dosta je bilo“ koja je dobila poverenje 2.800 Smederevaca što im je donelo 5 mesta u Skupštini grada. Na izbore je izašlo 49.441 od 97.859 građana sa pravom glasa.

IMG_20160424_104627Iz svega navedenog, jasno je da gradonačelnica Jasna Avramović sada ima komotnu natpolovičnu većinu za upravljanje Smederevom. Za listu čiji je ona nosilac, glasala je četvrtina ukupnog broja građana sa pravom glasa, odnosno, gotovo svaki drugi Smederevac koji je izašao na izbore. A pod imenom lokalne liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, koja će imati 44 predstavnika u lokalnoj skupštini, krije se, međutim, najveći broj kadrova „Pokreta za Smederevo“ gradonačelnice Jasne Avramović, što se može zaključiti čak i letimičnim pogledom na predložene kandidate. U gornjem delu, ova lista neznatno se razlikuje od one kojom je „Pokret za Smederevo“ izašao na lokalne izbore održane 2012. godine. Prvih pet imena je isto: Jasna Avramović, Bogoljub Spasojević, Mirko Đurić, Ljiljana Bjegović i Miša Ivković. Kod šestog mesta načinjena je promena, te je s(t)rukovni menadžer, dosadašnji šef odborničke grupe naprednjaka i koordinator zadužen za spajanje javnih preduzeća, Petar Disić, napravio „skok“ za devet mesta u odnosu na 2012-tu godinu. Svoje mesto zaslužila je i „kuma koja nije kuma“, polulicencirana profesorka ruskog jezika Radmila Trajković, koja je prošle godine za samo nedelju dana postavljena i razrešena sa mesta direktora Gimnazije Smederevo, a potom joj obezbeđeno radno mesto u marketing službi Centra za kulturu. Na „prolaznim mestima“ su i Zdravko Janjić, Dragutin Mirković – Mačor iz Drugovca, Bojan Teofilović, aktuelni zamenik gradonačelnice, koji je 2013. iz Demokratske prešao u Srpsku naprednu stranku. Tu su i koalicioni partneri: Stojan Bosić i Branislav Drobnjaković iz PUPS-a, Mirko Škrbić i Bojan Kostić iz SPO-a, kao i Dejan Stojković iz SDP-a, koji će, takođe, ponovo sesti u odborničke klupe. Ima i nekoliko lekara, medicinskih tehničara, penzionera, zaposlenih u prosveti.

Kada je reč o Socijalističkoj partiji Srbije, odborničku listu predvodi doskorašnji predsednik Skupštine grada Branče Stojanović, a za njim slede Tanja Vakulović, Milovan Kostić i Srećko Stojić, koji su već sedeli u odborničkim klupama u prošlom sazivu. Tu su i Mitar Gegić, Tatjana Pavlović-Ognjanović, Kosta Krstić i Tamara Živanović.

Listu demokrata predvodi profesor matematike Andreja Pavlović, a tu su i Perica Đorđević i Jovica Vujović, Biljana Nikolić, Dragica Hans, Nenad Šikuljak, Saša Živković i Dragana Milovanović.

Prvi na listi „Dosta je bilo“ je lekar Dragan Rudinac, slede magistar fizike Milutin Vučković, preduzetnica Ljiljana Vidojković, profesor istorije Aca Cvetanović i student Zoran Todorović.

Listu DSS-Dveri predstavljaće doktor medicine Igor Švonja, zatim Miloratka Bojović, Predrag Dimitrijević i profesor sociologije Nebojša Jovanović.

 

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *