SMEDEREVO PETI GRAD PO ZADUŽENOSTI U SRBIJI

 

Posle Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, Smederevo je peto na listi najzaduženijih gradova  u Srbiji, sa dugom od 1.039.044.342 dinara, objavila je u svom izveštaju Uprava za javni dug Ministarstva finansija. U ovu cifru nije uračunat najnoviji kredit od 110.250.000  dinara, koji je Skupština grada odobrila, a koji će, prema ranijim najavama, biti iskorišćen za poboljšanje energetske efikasnosti u osnovnoj školi „Dimitrije Davidović“, „Centru za kulturu“ i zgradi Gradske uprave, na kojoj će, uz to, biti nadzidan još jedan sprat. Gradsko veće je, na poslednjoj sednici, u skladu sa skupštinskom odlukom, dalo saglasnost gradonačelnici Jasni Avramović da kao najbolju ponudu za kreditno zaduženje izabere onu Banke Intesa.800px-Cathedral_of_Saint_George,_Smederevo

Prema rebalansu budžeta koji je Skupština grada usvojila na sednici održanoj 11. februara, u ovoj godini je za otplatu kamata i pratećih troškova zaduživanja planirano 56.420.000 dinara, dok je za otpaltu glavnice izdvojeno 198.815.000 dinara.

Prema izveštaju o stanju i strukturi javnog duga na dan 31. 01. 2016. godine, koji je objavljen na sajtu Ministarstva finansija, među deset najzaduženijih  jedinica lokalne samouprave, ispred Smedereva nalazi se još i Autonomna pokrajina Vojvodina, dok su iza našeg grada Subotica, Zrenjanin, Čajetina i Vršac.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *